07:13 / 24.02.2020.

Autor: D.M./T.V./HRT

Zabrinjavajuće širenje koronavirusa u Italiji

Foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Foto: REUTERS/Flavio Lo Scalzo

Foto: - / REUTERS

Širenje koronavirusa u Italiji poprima zabrinjavajuće razmjere. Večeras stiže vijest o još jednoj žrtvi koronavirusa. U Italiji se tako broj umrlih popeo na 7, od toga 4 osobe u posljednja 24 sata.
Širenje koronavirusa u Italiji poprima zabrinjavajuće razmjere. Večeras stiže vijest o još jednoj žrtvi koronavirusa. Riječ je o 62-godišnjem muškarcu s prebivalištem u Castiglione d'Adda kojem je koronavirus dijagnosticiran prije nekoliko dana.

● I naše turističke dionice na udaru koronavirusa
Preporuka građanima - ne putujte u Lombardiju i Veneto
Kapetan hrvatskog broda u Kini: Panike nema, ali...
Raste broj oboljelih u Italiji, umrla i treća osoba
Iz Italije se vratili učenici, moraju u izolaciju

U Italiji se tako broj umrlih popeo na 7, od toga 4 osobe u posljednja 24 sata. Šest osoba je preminulo u Lombardiji, a jedna u Venetu.


Italija bilježi najveći broj slučajeva u Europi, njih 229. Talijan, za kojeg se sumnjalo da je nulti pacijent, negativan je na koronavirus.

Ta zemlja sve se više zatvara, vlasti su blokirale sjeverne regije u kojima je stanje najozbiljnije, Lombardiju i Veneto. Zatvorene su škole, odgođeni sportski i kulturni događaji. U Veneciji je prekinut karneval, a izvedbe otkazuje i milanska Scala. Italija je treća zemlja u svijetu po broju zaraženih.

WHO: možemo pobijediti virus, prerano za proglasiti pandemiju

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak je priopćila da se koronavirus još uvijek može suzbiti te da bi bilo preuranjeno proglasiti pandemiju, iako Covid-19 ima taj potencijal.

- Ključna poruka koja bi svim zemljama trebala dati nadu, hrabrost i samopouzdanje jest da možemo obuzdati virus i zaista, mnoge su zemlje to upravo i učinile. Korištenje riječi 'pandemija' ne bi odgovaralo činjenicama, ali zasigurno može izazvati strah, kazao je glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. Prema njegovim riječima, "moramo se usredotočiti na obuzdavanje širenja virusa i istovremeno sve učiniti kako bismo se pripremili za pandemiju".

Tedros je priznao da novi slučajevi zaraze koronavirusom u Južnoj Koreji, Italiji i Iranu izazivaju "duboku zabrinutost", ali da za sada ne vidimo da se virus nekontrolirano širi po svijetu ili da se na zabrinjavajući način povećava broj smrtnih ishoda kod oboljelih.

- Ima li virus potencijal prerasti u pandemiju? Apsolutno ima. Jesmo li već do toga stigli? Naša procjena je da nismo, kazao je Tedros.

Bojazan od pandemije se pojavila nakon naglog povećanja oboljelih u Iranu, Italiji i Južnoj Koreji.

Prema najnovijim podacima, u Iranu je od koronavirusa do sada preminulo 12 ljudi, a 61 osoba je zaražena. Međutim, jedan parlamentarni zastupnik je izjavio da je u gradu Qomu, 120 kilometara južno od Teherana, u samo dva tjedna umrlo 50 ljudi. Opovrgavajući službene brojke, Ahmad Amirabadi Farahani je optužio vladu da je prekasno objavila izbijanje zaraze te da Qom nema adekvatna sredstva za borbu protiv bolesti.

U Italiji je zaraženo preko 220 ljudi a umrlo ih je sedam, dok je u Južnoj Koreji zaraženih preko 750 a umrlih je sedam.

Dr. Nela Sršen: Talijanski koronavirus nije povezan s Kinom

- Dan je radni i tako se ponašamo, ali smo vrlo skeptični jer smo čuli za zaraze sanitetskog osoblja. Još nismo dobili nikakve upute, ali su limitirani posjeti bolnicama i ambulantama. Ograničen je i broj operacija, kazala je dr. Nela Sršen koja se u Studio 4 javila iz Padove. Navela je podatak da u pokrajini Veneto od jučer nema novozaraženih. Naglasila je kako dva pacijenta, koja su kritično i dolaze iz manjih sredina - nisu imali nikakav kontakt s Kinom ili nekim drugim žarištem zaraze. Sad više ne treba misliti na virus koji je došao iz Kine - radi se o autohtonom virusu. Tek za 7 do 10 dana znat ćemo radi li se o endemiji ili pandemiji, dodala je dr. Sršen te iznijela podatak da je gripa prošli tjedan odnijela 217 života prosječno dnevno, a korona virus jedan život. Međutim, smatra - "to ne znači da ne moramo biti površni". "Moramo shvatiti zašto postoje žarišta koja nisu povezana s Kinom i drugim vektorima. Nemoguće je spriječiti zarazu i predvidjeti situaciju koju ne poznajemo. Može se samo usporiti i nadati se boljem vremenu koje će pročistiti zrak", zaključila je dr. Sršen. 

U Hrvatskoj nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom. Koronavirus službenog naziva "Covid-19" koji se u prosincu pojavio u kineskom gradu Wuhanu u pokrajini Hubei proširio se iz Kine na više od 20 zemalja i teritorija na gotovo svim kontinentima. Prema najnovijim službenim podacima, u Kini je trenutačno 77.152 oboljela i 2 592 umrlih. Izvan Kine zaraženih je 1500, većinom u Južnoj Koreji, na kruzeru "Diamond Princess" u Japanu te Italiji.

Europska komisija (EK) objavila je danas da Europska unija još ne razmatra zabranu putovanja u šengenskom prostoru nakon što se Italijom širi koronavirus, ali priprema planove za nepredviđene situacije. Stručnjaci Svjetske zdravstvene organizacije smatraju kako je vrijeme da se sa strategije suzbijanja prijeđe na strategiju smanjivanja štete, to jest ograničavanje negativnih posljedica daljnjeg prenošenja virusa.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!