07:33 / 01.10.2018.

Autor: HRT

Zaev i Tsipras i dalje za dogovor o promjeni imena Makedonije

Foto: twitter @Zoran_Zaev

Foto: twitter @Zoran_Zaev

Foto: - / -

Makedonija je jučer održala referendum u sklopu dogovora prema kojemu će Grčka, ako Makedonci prihvate ime "Republika Sjeverna Makedonija", odustati od blokiranja ulaska Skoplja u NATO i u Europsku uniju.
Premijeri Makedonije i Grčke, Zoran Zaev i Alexis Tspras, najavili su nakon jučerašnjeg referenduma da će se i dalje zauzimati za dogovor o promjeni imena Makedonije, pošto su podršku tome planu dali i Europska unija i NATO.

Makedonija je jučer održala referendum u sklopu dogovora prema kojemu će Grčka, ako Makedonci prihvate ime "Republika Sjeverna Makedonija", odustati od blokiranja ulaska Skoplja u NATO i u Europsku uniju.

Prema podacima Državne izborne komisije u Makedoniji na referendum se odazvalo 36,87% građana. Od 98,61% prebrojanih biračkih mjesta, "ZA" promjenu imena Makedonije izjasnilo se 91,48%, a protiv je 5,64%.

Pitanje na referendumu glasilo je: "Jeste li prihvaćanjem dogovora s Grčkom za članstvo u NATO-u i Europskoj uniji?". Iako referendum nije pravno obvezujuć, dovoljan broj članova parlamenta rekao je da će se držati njegovog rezultata. Za promjenu imena je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu. Više od 90 posto građana odobrilo je dogovor s Grčkom o promjeni imena Makedonije i parlament treba potvrditi volju većine, rekao je Zaev. Više od 90 posto glasalo je 'za', dakle, sada je na parlamentu red da potvrdi volju većine, naglasio je.

Iako referendum nije pravno obvezujuć, dovoljan broj članova parlamenta rekao je da će se držati njegovog rezultata. Makedonci koji su glasovali "ZA" referendum ocjenjuju ga kao povijesnu priliku da se prekine spor s Grčkom i ubrzaju euroatlantske integracije. S druge strane, pristaše Pokreta za bojkot referenduma o promjeni imena, nakon objave o slaboj izlaznosti - slavili su sinoć na ulicama Skoplja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!