10:25 / 17.12.2018.

Autor: HRT

Zagađenost Sarajeva - zakoni su dobri, njihovo provođenje je problem

-

-

Foto: - / -

Najveći problem su prirodni uvjeti - grad je izgrađen na visini većoj od 500 m, nalazi se u kotlini, ograničen granicom temperaturne inverzije 300 m od baze kotline i kada su ovakve stabilne situacije, sve što zagadimo ostaje unutar kotline. Moramo smanjiti emisiju", dodao je.
Je li moguće da je Sarajevo najzagađeniji grad na svijetu - stanovnici se guše u otrovnom zraku opasnom za ljudski život. Navodno je stanje gore nego u Pekingu ili New Delhiju. O tome je u Studiju 4 govorio Martin Tais ekspert EU i UN-a za kvalitetu zraka i klimatske promjene.

Tais
je rekao da je sinoć bilo jako loše, ni jutros nije bolje. Po parametru prašine, Sarajevo je u pojedinim trenucima uistinu najzagađeniji grad na svijetu. "Problem je stalni, čekamo novu Vladu da napravi strategiju i učini nešto. Trebamo emisiju izbaciti iz grada", smatra.

"Nije više sumpor-dioksid toliki problem, iako je sve gori i gori, mi imamo 100 000 individualnih ložišta koja nekontrolirano lože čvrsta goriva, imamo oko 150 000 automobila prosječne starosti 18 godina i to je naš problem. Najveći problem su prirodni uvjeti - grad je izgrađen na visini većoj od 500 m, nalazi se u kotlini, ograničen granicom temperaturne inverzije 300 m od baze kotline i kada su ovakve stabilne situacije, sve što zagadimo ostaje unutar kotline. Moramo smanjiti emisiju", dodao je.

Nada se da će se na tome raditi planski, bez toga nema ništa. Rekao je da nije cilj smanjiti automobile par-nepar jer je to palijativna njega, a to nije rješenje, to je samo trenutna situacija da se ne poveća zagađenje. Nada se da će nova Vlada nešto učiniti po tom pitanju.

Građanima preporučuju da ne izlaze, Sarajevo je usporedio s loncem i poklopcem. Zdravstveni uvjeti su pogoršani, rekao je, treba ulagati u smanjenje emisije, a ne u zdravlje jer više košta liječenje nego što treba uložiti da imaju čisti zrak. Rekao je da se to neće riješiti u godinu-dvije, ali treba napraviti plan i svake godine se uloži određen novac i nakon 5,7, 10 godina ćemo napraviti nešto.

Prije svega moramo izbaciti ugljen - napravljen je kantonalni plan zaštite okoliša, tamo je navedeno da ugljen mora van iz Sarajeva, on je loše kvalitete, Sarajevo ima prirodno loše uvjete i ne može se u ovome loncu dogoditi da se zagađuje previše. "U Tuzli i Lukavcu nije bolja situacija - oni imaju i prašinu i sumpor-dioksid. To je tragično, Bosna je brdovita, jedino rješenje je plan", dodao je.

Smatra da BiH ima dobre zakone, usklađene s EU-om, ali provođenje tih zakona i inspekcijske službe, to su naši problemi - ne provodi se ono što smo riješili.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!