Zaklada A. B. Nobela odbila pozvati ruskog veleposlanika na svečanost dodjele nagrada

02.09.2023.

15:04

Autor: R.S./HRT/Hina

Nobelova nagrada

Nobelova nagrada

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zaklada A. B. Nobela objavila je da neće pozvati veleposlanika Rusije na svečanost dodjele Nobelove nagrade u Stockholmu pošto su ranije najavili da će pozivnicu dobiti svi što je izazvalo ogorčene kritike. 

- Odlučili smo zadržati lanjsku mjeru što znači da nećemo pozvati veleposlanike Rusije, Bjelorusije te Irana na svečanost uručenja Nobelove nagrade u Stockholmu, priopćeno je.

Odustajanje od pozivnice službeni Kijev odmah je pozdravio kao pobjedu humanizma.

Zaklada je odlučila uskratiti pozivnicu veleposlaniku Islamske Republike Iran zbog gušenja prosvjeda u zemlji.

U četvrtak je švedska zaklada najavila da će ove godine vratiti prijašnju praksu, a ta je bila pozvati veleposlanike svih zemalja svijeta jer je "važno i pravedno širiti što je više moguće vrijednosti i poruke koje utjelovljuje Nobelova nagrada".

Međutim, sama najava izazvala je val ogorčenja što je "potpuno zasjenilo poruku" koju je Zaklada željela prenijeti. Nekoliko švedskih političara među kojima su čelnici stranaka centra, zelenih, ljevice i liberala zaprijetili su da će bojkotirati dodjelu bude li na svečanosti bio i veleposlanik Rusije.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko osudio je odluku od četvrtka poručivši da ona samo "pojačava osjećaj o nekažnjivosti Rusije" za agresiju, a u subotu je pozdravio odustajanje od nje.

Nikolenko je odustajanje pozdravio kao "pobjedu humanizma" te je izrazio želju da "sličnu odluku" donese odbor i za svečanost uručenja Nobelove nagrade za mir u Oslu.

Svečana dodjela nagrada održava se svake godine u Stockholmu 10. prosinca, na dana kada kralj Carl Gustavi XVI. uručuje nagrade godišnjim dobitnicima za medicinu, fiziku, kemiju, književnost i ekonomiju nakon čega slijedi svečana večera za oko 1200 uzvanika.

Na svečanosti u Oslu istoga dana uručuje se Nobelova nagrada za mir.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!