12:29 / 16.09.2021.

Autor: HRT/I.B.

Zaklano 1400 dupina, gazili ih gliserom i ostavili da se muče na obali

Upozorenje

Upozorenje

Foto: HTV / HRT

Na Farskim otocima u jednom danu u godišnjem ulovu ubijeno je 1400 dupina. Iako je to ondje tradicija duga stoljećima dosad je ubijano nekoliko kitova i dupina, bez puno muke, kako bi se prehranilo lokalno stanovništvo. Ovaj put dupina je ubijeno previše, lovci su ih gazili gliserima i ostavili da se satima muče na obali. 

Pokolj delfina

Pokolj delfina

Foto: HTV / HRT

Jato dupina usmjereno je u najveći fjord u sjevernom Altantiku u plićaku na jednoj plaži, i ondje su gaženi gliserima i usmrćeni noževima. Potom je plijen izvučen na obalu i podijeljen lokalnom stanovništvu. Iako je taj lov - Grind ili Grindadrap, dio lokalne tradicije, čak su i stanovnici Otoka bili zgroženi prizorom koji su zatekli. 

Lokalne vlasti navode da je pokolj bio potpuno legalan te da ribari nisu prekršili nikakav zakon.

Udruga Sea Shepherd napominje kako prema zakonu smrt dupina ili kita mora biti brza i bez previše mučenja, a sudeći prema tome koliko su dugo bespomoćno ležali na plaži prije nego što su ih ribari usmrtili, ovdje to nije bio slučaj.

Udruga za očuvanje mora tvrdi da je ovo najveći pojedinačni lov na morske sisavce u povijesti Farskih otoka od 1940., kada je ubijeno 1200 kitova. Iako je lov na dupine i kitove, kako ga mještani zovu Grind ili Grindadrap, dio lokalne tradicije, čak su i stanovnici Otoka bili zgroženi prizorom koji su zatekli.

Upozoravamo da su prizori na snimkama uznemirujući:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!