18:14 / 10.06.2020.

Autor: Danko Družijanić/Vijesti u 17/IMS/HRT

Zaključena istraga ubojstva Olofa Palmea

Foto: Anders Holmstrom/REUTERS

Foto: Anders Holmstrom/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Atentat je 1986. šokirao Švedsku i doveo do opsežne dugogodišnje potrage za počiniteljem koji ga je, čini se, ubio zbog političkih razloga.
Istraga ubojstva švedskog premijera Olofa Palmea zaključena je jer je glavni osumnjičeni Stig Engstrom umro, pa ga ne mogu optužiti ili ispitati. Atentat je 1986. šokirao Švedsku i doveo do opsežne dugogodišnje potrage za počiniteljem koji ga je, čini se, ubio zbog političkih razloga.

- Budući da nismo mogli ponovno ispitati osumnjičenika jer je preminuo, odlučio sam da zaključimo istragu, kazao je Krister Petersson, državni tužitelj.

Na povratku iz kina u Stockholmu 28. veljače 1986., malo prije ponoći, ubijen je karizmatični socijaldemokratski premijer Olof Palme. Hodao je gradom bez tjelesnog čuvara. U leđa mu je ispaljen jedan metak, a drugi je lakše ranio njegovu suprugu Lisbet Palme.

Uhićen je i osuđen poznati kriminalac i ovisnik, koji je prije zbog ubojstva bio u mentalnoj ustanovi. Nakon žalbe je pušten jer su nedostajali motiv i dokazi. Oružje nikada nije nađeno. Ispitano je 10.000 ljudi, 130 ih je priznalo ubojstvo, a teorije urote su se gomilale.

- Možemo reći da je ovo bila jedna od najvećih policijskih istraga koje su provedene u svijetu. Često se uspoređivala s atentatom na Johna Fitzgeralda Kennedyja i terorističkim rušenjem zrakoplova kod Lockerbieja. To je svakako najveća istraga u švedskoj povijesti, rekao je Hans Melander, voditelj policijske istrage.

Stig Engstrom radio je u osiguravateljskoj kući. Ispitan je kao svjedok, a zatim je tretiran i kao sumnjiva osoba jer je davao kontroverzne iskaze o svojem kretanju u vrijeme ubojstva. Nikada nije optužen. Tražio je medijsku pozornost i optuživao policiju da nije istraživala slijedom njegovih iskaza.

- Nevjerojatno je da su Engstroma tako rano odbacili kao mogućeg počinitelja. Mislim da su i policijska istraga i mediji bili koncentrirani prema potpuno nevažnim pravcima, kazao je Marten Palme, Olofov sin.

Engstrom je počinio samoubojstvo prije 20 godina, nedugo nakon rastave od druge supruge. Sumnju da je on ubojica iznio je istraživački novinar prije nekoliko godina.

Olof Palme je u dva navrata, ukupno 13 godina, vodio Švedsku i smatran je arhitektom moderne švedske socijaldemokracije po kojoj je ta zemlja poznata.
Foto: Bertil Ericson/REUTERS

Foto: Bertil Ericson/REUTERS

Foto: - / REUTERS

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!