Zambija: Datum prvog ročišta Hrvatima na visokom sudu još nije poznat

23.02.2023.

11:26

Autor: Hina/I.B.

Kazneni sud u Ndoli gdje se vodio postupak protiv hrvatskih posvojitelja

Kazneni sud u Ndoli gdje se vodio postupak protiv hrvatskih posvojitelja

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Datum idućeg ročišta na suđenju Hrvatima optuženima u Zambiji, prvog otkako je slučaj premješten s općinskog na viši sud, još nije poznat, rekli su Hini diplomatski izvori.

Osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu djecom pušteno je u srijedu iz zatvora u Zambiji i branit će se sa slobode pošto su ispunili sve tražene uvjete, uključujući i regulaciju boravišta. Prevezeni su na tajnu lokaciju kao i prošli put kad su bili pušteni da se brane sa slobode.

Sudski postupak premješten je u međuvremenu s općinskog na viši sud u Ndoli.

- Delegiranje je zatražio tužitelj, a kao razlozi se između ostalog navode: međunarodni kontekst predmeta, veliki interes medija, pravna pitanja i zahtjevna pravna tumačenja koja se mogu očekivati, rekli su Hini diplomatski izvori.

Datum novog ročišta nije još poznat. Četiri hrvatska para ne smiju napustiti Zambiju, a rečeno im je i da im se ne preporuča napuštati privatni smještaj u kojemu će boraviti.

Osmero Hrvata uhićeno je početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.

Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!