Zambija: Ročište otkazano jer tužiteljstvo nije uspjelo osigurati svjedoke

23.05.2023.

12:12

Autor: Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Suđenje Hrvatima u Zambiji, arhivska fotografija

Suđenje Hrvatima u Zambiji, arhivska fotografija

Foto: HTV / HRT

Ročište na suđenju osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu djecom odgođeno je u utorak u zambijskom gradu Ndoli jer tužiteljstvo nije dovelo najavljene svjedoke i novo je ročište zakazano za petak uz nalog za privođenjem svjedoka, rekao je diplomatski izvor.

Suđenje na visokom sudu u Ndoli počelo je prošli tjedan iznošenjem dokaznog postupka protiv četiri bračna para iz Hrvatske i tada su ispitane imigracijska službenica te recepcionerka hotela u kojem Hrvati odsjeli.

Jedno ročište već je bilo odgođeno zbog nedostupnosti svjedoka optužbe.

- Visoki sud u Ndoli izdao je u utorak nalog da se svjedoci optužbe moraju privesti te kazao da Sud neće prihvatiti daljnje odgode, rekao je diplomatski izvor za Hinu.

Četiri para iz Hrvatske otputovala su krajem prošle godine u Zambiju kako bi preuzela djecu iz DR Konga u dobi od jedne do tri godine kojima su hrvatski sudovi potvrdili odluke o posvojenju, a MUP izdao hrvatske dokumente za djecu, no uhićeni su 7. prosinca u zračnoj luci u Ndoli kad su s djecom namjeravala napustiti Zambiju zbog sumnje u autentičnost dokumenata i trgovinu djecom.

Hrvati su proveli u zambijskom zatvoru gotovo sedam tjedana, do 23. siječnja kada su pušteni da se brane sa slobode. Sudac je na ročištu 6. veljače odlučio prekinuti suđenje te naložio da Hrvati u narednih 48 sati napuste Zambiju, no već sljedeći dan parovi su ponovo vraćeni u pritvor zbog širenja optužnice za ista kaznena djela koja im se stavljaju na teret.

Nedugo nakon toga ponovno su pušteni da se brane sa slobode, a suđenje im je premješteno na viši sud. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!