Zamjenik Brkić: Ministrica Turković u demaršu Izraelu ne govori u ime BiH

09.08.2022.

21:27

Autor: T.V./HRT/Hina

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić (HDZ BiH) izjavio je kako demarš koji je ministrica Bisera Turković uputila Državi Izrael o njihovu stajalištu o izbornoj reformi o BiH ne predstavlja stav države BiH, nego vodeće bošnjačke stranke SDA.

Ministrica Turković je u prosvjednome pismu veleposlaniku Države Izrael Noahu Galu Gendleru ranije tijekom dana napisala kako većina političkih stranaka ne podržava prijedloge izborne reforme koja bi dalje vodila nacionalnim podjelama.

Njezin zamjenik Josip Brkić nedugo nakon toga je telefonski razgovarao s veleposlanikom Gendlerom koji BiH nerezidentno pokriva iz Tirane.

- Prenio sam da demarš koji je upućen izraelskom veleposlanstvu u Albaniji ne održava službenu poziciju države BiH, nego jednostran pogled jedne političke stranke, objavio je Brkić na svome Twitter profilu.

Brojne probošnjačke političke stranke i dužnosnici, te stradalničke organizacije oglasile su se nakon priopćenja koje je objavilo izraelsko veleposlanstvo u kojemu pozdravlja prijedloge hrvatske strane u BiH o izbornoj reformi, te smatra kako je očuvanje uloge konstitutivnih naroda i njihova legitimnog političkog predstavljanja temelj opstanka i funkcioniranja države BiH.

Zastupnik SDA u državnome Zastupničkome domu Parlamenta BiH Šemsudin Mehmedović optužio je nakon toga Državu Izrael da podržava 'fašističke politike', a Udruženje bošnjačkih logoraša optužilo je hrvatsku stranu u BiH za nasilje, ratne zločine i masovna zatočenja Bošnjaka za vrijeme rata.

Udruženje hrvatskih logoraša u BiH odgovorilo je kako je bošnjačka Armija BiH imala 331 mjesto zatočenja i logora za Hrvate u posljednjem ratu u kojima je bilo zatočeno 14.450 Hrvata, od čega su dvije trećine bili civili.

- Upravo je Armija BiH provela etničko čišćenje Hrvata u Travniku, Bugojnu, Varešu, Kaknju, Zenici, istočnom Mostaru, Jablanici, Konjicu i u tim gradovima se i dalje vrši pritisak kako bi se i mali dio povratnika iselio, poručili su iz Hrvatske udruge logoraša u pismu kojega su uputili veleposlaniku Države Izrael Noahu Gal Gendleru.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!