Zapad Kanade traži pomoć u borbi protiv požara "bez presedana"

09.05.2023.

08:41

Autor: M.M./Hina/HRT

Zapad Kanade traži pomoć u borbi protiv požara "bez presedana"

Zapad Kanade traži pomoć u borbi protiv požara "bez presedana"

Foto: TJ Kennedy / via Reuters

Tisuće evakuiranih, sela pretvorena u pepeo, naftna postrojenja zatvorena. Dva dana nakon proglašenja izvanrednog stanja, kanadska pokrajina Alberta u ponedjeljak je zatražila pomoć savezne vlade u borbi protiv požara "bez presedana".

U ponedjeljak, gotovo stotinu šumskih požara još uvijek je bilo aktivno u toj pokrajini, uključujući 27 za koje su vlasti rekle da nisu stavljeni pod kontrolu.

- Alberta je zatražila pomoć od savezne vlade da se nosi s razornim požarima. Premijer Justin Trudeau me uvjerio da će Kanada biti tu da nas podrži na bilo koji mogući način, kazala je premijerka pokrajine Danielle Smith, koja je u subotu rekla da se radi o požarima "bez presedana".

Kanađani stoje uz ljude Alberte koji se nose s ovim strašnim šumskim požarima, rekao je Justin Trudeau.

Vatrogasci se fokusiraju na požare koji prijete kućama. Oko glavnog grada Edmontona mnoge su ceste u ponedjeljak bile zatvorene za promet s brojnim helikopterima iznad njih.

Nekoliko naftnih kompanija - posebice Vermilion Energy i Crescent Point Energy - naznačilo je u ponedjeljak da su zbog požara na nekim mjestima morali prekinuti proizvodnju.

Dok je pokrajina otvorila nekoliko skloništa za evakuirane osobe, mnogi od njih su pobjegli sa svojim kamperima ili karavanima i okupili se na praznim parcelama. Neki odsjedaju kod prijatelja ili obitelji.

Kanadska pokrajina Alberta, jedan od velikih svjetskih proizvođača nafte, "imala je vruće, suho proljeće i potrebno je samo nekoliko iskri da izazovu stvarno zastrašujuće požare", upozorila je Smith.

Alberta, kao i njena dva susjeda, Britanska Kolumbija i Saskatchewan, trenutačno se suočavaju s "abnormalno sušnim" uvjetima, rekla je kanadska vlada.

Posljednjih godina zapadnu Kanadu više puta su pogodile ekstremne vremenske prilike čiji su intenzitet i učestalost porasli zbog globalnog zatopljenja. Godine 2021. povijesna 'toplinska kupola' ubila je stotine ljudi, a uslijedili su veliki požari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!