13:20 / 24.05.2021.

Autor: I.Z./V.G./HRT/Hina

Kremlj podupire međunarodnu istragu nakon bjeloruskog incidenta s Ryanairom

Ryanairov zrakoplov

Ryanairov zrakoplov

Foto: FLIGHTRADAR24.COM/Andrius Sytas / Reuters

Međunarodna istraga incidenta koji se dogodio za vikend kad je avion Ryanaira bio prisiljen sletjeti u Bjelorusiju, nakon čega je disident koji se nalazio u njemu pritvoren, bila bi opravdana, kaže Rusija.

- Postoje pravila međunarodnog zračnog prometa, a vlasti međunarodnog zračnog prometa trebale bi donijeti procjenu jesu li se poštovali međunarodni standardi ili ne, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u komentarima novinskoj agenciji Interfax.

Također je pozvao na "razboritu procjenu" incidenta, naglasivši da je već došlo do pozivanja na sankcije nakon postupka koji se odvio, kaže, prema međunarodnim pravilima.

- Ne želimo se uključiti u ovu utrku osuđivanja nekoga ili podupiranja nečega, rekao je.

Pet putnika koji su se ukrcali na let Ryanaira između EU članica Grčke i Litve, a koji je prisilno spušten u Minsku u Bjelorusiji, nisu došli do svoje željele destinacije, rekao je danas šef litavske kriminalističke policije Rolandas Kiskis.

Kiskis je dodao da neće davati komentire o osobama koje su ostale u Minsku.

Zapad optužuje Bjelorusiju za 'državno piratstvo'

Zapadni političari danas su optužili Bjelorusiju za državno piratstvo i "ratoborni čin", dok traže načine prikladnog odgovora na potez bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka koji je prisilio zrakoplov Ryanaira da sleti u Bjelorusiju, nakon čega je uhićen kritičar bjeloruskih vlasti. Bjeloruski borbeni mlažnjak jučer je presreo zrakoplov Ryanaira, koji je putovao iz Grčke u Litvu, prisilivši ga da sleti u Minsku.

Bjeloruske su vlasti potom uhitile 26-godišnjeg Romana Protaševiča, čije su objave na društvenoj mreži Telegram iz egzila u Litvi jedne od posljednjih neovisnih izvora informacija za Bjeloruse, nakon opsežne represije protiv medija i opozicije prošle godine.

- To je u suštini bilo državno zračno piratstvo", kazao je ministar vanjskih poslova Irske Simon Coveney.

Švedska ministrica vanjskih poslova Ann Linde poručila je: "To je opasno i nečuveno. Prirodno je da će EU odgovoriti".

Čelnik vanjskopolitičkog odbora britanskog parlamenta Tom Tugendhat istaknuo je kako se let odvijao iz jedne članice EU-a i NATO-a u drugu.

- Ako to nije objava rata, sigurno je ratoborni čin, kazao je.

Bjelorusija tvrdi da je djelovala zbog prijetnje bombom u zrakoplovu, iako se ispostavilo da nije bilo nikakve prijetnje. Danas je pak Minsk objavio da su kontrolori leta dali upute zrakoplovu, ali da nisu zapovijedili slijetanje.

Rusija optužuje Zapad za licemjerje, zbog presedana iz 2013. Tada je, prilikom leta iz Moskve, zrakoplov s bolivijskim predsjednikom Evom Moralesom preusmjeren u Austriju, nakon što su se pojavili izvještaji da je u zrakoplovu najpoznatiji svjetski zviždač i bjegunac od američkog pravosuđa Edward Snowden.

Spomenuto će pitanje biti centralno na samitu europskih lidera, ali opcije za efikasan odgovor možda su ograničene.

EU i SAD već su nametnuli više ekonomskih sankcija Minsku prošle godine, koje nisu utjecale na politiku dugogodišnjeg bjeloruskog lidera Aleksandra Lukašenka, bliskog ruskog saveznika, koji je žestokom represijom suzbio prosvjede, nakon izbora za koje oporba tvrdi da su pokradeni.

Zrakoplovne kompanije zaustavljaju letove iznad Bjelorusije

U najmanju ruku, incident će poremetiti ustaljene rute u zračnom prometu. Latvijska kompanija airBaltic prva je u ponedjeljak objavila da više neće letjeti u bjeloruskom zračnom prostoru.

Šef Ryanaira Michael O'Leary, koji je nedjeljni događaj označio kao državno sponzoriranu otmicu, kazao je kako vjeruje da su bjeloruski obavještajci bili u zrakoplovu te da su se iskrcali u Minsku.

To bi značilo da je operacija koordinirana sa bjeloruskim špijunima koji su bili u Grčkoj.

- EU će razmotriti posljedice takvog čina, uključujući mjere protiv odgovornih, naveo je u priopćenju šef europske diplomacije Josep Borrell u ponedjeljak.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen poručila je da će "nečuveno i ilegalno ponašanje bjeloruskog režima imati posljedice".

Minsk je minimizirao značaj sankcija nametnutih prošle godine, koje su se većinom odnosile na restrikcije putovanja i poslovanja u EU-u i SAD-u za osobe uključene u represiju prosvjednika.

EU je radio na uvođenju četvrtog kruga sankcija i prije incidenta.

Dodatne bi sankcije mogle uključivati suspenziju letova europskih kompanija iznad Bjelorusije ili zabranu slijetanja u zračne luke zemalja EU-a za bjelorusku zrakoplovu kompaniju Belavia.

Dužnosnik EU-a tvrdi da će se raspravljati i o suspendiranju kopnenog tranzita kroz Bjelorusiju.

Trenutno se ne zna gdje je Protaševič. Sveučilište u Vilniusu objavilo je kako je njihova studentica Sofia Sapega (23) putovala s njime te da je također zatvorena.

Nakon što je Protaševič uhićen, zrakoplovu je dopušteno putovanje prema Vilniusu, gdje su se iskrcali putnici.

Jedan putnik, imena Mantas, opisao je za Reuters trenutak u kojemu je pilot rekao putnicima da su preusmjereni u Minsk. Protaševič je tada shvatio o čemu se radi.

- Roman je ustao, otvorio svoju prtljagu i pokušavao je razdvojiti stvari, pri čemu je dao laptop i telefon ženi s kojom je putovao, kazao je.

Kada je zrakoplov sletio, policija je uhitila Protaševiča.

- Vidjeli smo kroz prozor da je Roman stajao sam, a jedan policajac s psom je pokušavao nešto pronaći u njegovoj prtljazi, kazao je Mantas.

Drugi iscrpljeni putnik, koji je razgovarao s novinarima, ali nije rekao kako se zove, kazao je da je Protaševič izgledao "jako preplašeno".

- Gledao sam izravno u njegove oči. Bio je jako tužan, kazao je.

video thumb

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!