Zapad šalje još 1,5 milijarda eura vrijednu vojnu pomoć Ukrajini

11.08.2022.

21:25

Autor: T.D./HRT/Hina

Rat u Ukrajini

Rat u Ukrajini

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Zapadne države u četvrtak su dogovorile još 1,5 milijardi eura pomoći Ukrajini u gotovini, opremi i obuci vojske, objavio je danski ministar obrane Morten Bodskov. 

Taj je iznos dogovorila skupina od 26 zemalja na konferenciji u Kopenhagenu, a bit će iskorišten za slanje postojećeg naoružanja, raketa i streljiva, povećanja proizvodnje oružja za Ukrajinu, obuku vojnika i razminiravanje područja pogođenih ratom. 

- Nastavit ćemo pomagati Ukrajini u njezinim vojnim potrebama, rekao je Bodskov na kraju konferencije europskih ministara obrane na kojoj se razgovaralo o dugotrajnoj pomoći Ukrajini u borbi protiv ruske invazije. 

Ministri obrane Poljske, Slovačke i Češke signalizirali su volju da njihove države zbog Ukrajine prošire proizvodnju artiljerijskih sustava, streljiva i drugog naoružanja. 

Velika Britanija, koja je Kijevu već donirala napredno naoružanje te je vodila obuku tisuća Ukrajinaca, u četvrtak je objavila da će Ukrajini dati još 300 milijuna eura vrijednu pomoć koja uključuje višecijevne raketne sustave i precizne rakete M31A1 koje mogu gađati mete udaljene do 80 kilometara. 

- Predsjednik Putin mislio je da će nam do kolovoza ovaj sukob dosaditi i da će međunarodna zajednica krenuti u drugom smjeru. Danas je dokazano suprotno, rekao je britanski ministar obrane Ben Wallace

Ukrajina je ranije ovaj mjesec objavila da joj je stiglo teško naoružanje visoke preciznosti iz Njemačke i SAD-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!