07:20 / 21.01.2022.

Autor: HRT/Hina

Zapadna Australija ostaje zatvorena, dok na istoku raste broj mrtvih od COVID-a

Najveća australska država, Zapadna Australija, odgađa planove za ponovno otvaranje granica 5. veljače

Najveća australska država, Zapadna Australija, odgađa planove za ponovno otvaranje granica 5. veljače

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Najveća australska država, Zapadna Australija, odgađa planove za ponovno otvaranje granica 5. veljače, navodeći kao razlog rast broja zaraženih omikron varijantom COVID-a 19 u istočnim državama.

U najnaseljenijoj australskoj državi, Novom Južnom Walesu u petak je prijavljeno 46 umrlih od COVID-a, među kojima jedno dijete, što je najveći broj umrlih od početka pandemije, dok je u Victoriji umrlo 20 osoba.

Međutim, pad broja hospitaliziranih u obje države nudi nadu da je najnoviji val COVID-a možda dosegao vrhunac.

Sve države i teritoriji, osim Zapadne Australije, ponovno su otvorile unutarnje granice u skladu s politikom života s COVID-om, unatoč povećanom broju oboljelih. Zapadna Australija trebala je otvoriti granice sljedećeg mjeseca.

No, premijer te države Mark McGowan iznenadio je izjavo da bi bilo "nepromišljeno i neodgovorno" otvoriti granice, s obzirom na brzo širenje omikrona. Otvaranje granica odgađa se do daljnjega ili barem dok postotak trostruko cijepljenih ne dosegne 80 posto. Sada je oko 26 posto.

- Nastavimo li prema početnom planu, namjerno ćemo izazvati tisuće slučajeva zaraze covidom u Zapadnoj Australiji, a u ovom trenutku ja to neću učiniti, rekao je McGowan novinarima. Početni je plan, dodao je, bio utemeljen na manje zaraznoj delta varijanti.

Država veličine Zapadne Europe u kojoj živi samo 2,7 milijuna ljudi mjesecima je bila zatvorena prema ostatku zemlje i svijeta, zahvaljujući čemu je imala mali broj zaraženih. Trenutno ima samo 83 aktivna slučaja, u usporedbi s 550 tisuća u cijeloj Australiji.

Ta će odluka vjerojatno naljutiti premijera Scotta Morrisona, koji je dugo pozivao sve države da se otvore i nauče živjeti s virusom.

Prema početnom planu, u Zapadnu Australiju mogli bi ući dva puta cijepljeni putnici, bez obveze 14-dnevne karantene. Sada će putnici morati biti tri puta cijepljeni.

U ostatku Australije broj zaraženih znatno se povećao tijekom proteklih tjedana, zbog čega su bolnice pune, a zbog bolesti je poremećena i opskrba.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!