Zapadna Australija uvodi 'lockdown', SAD ubrzava cijepljenje

13:57 / 31.01.2021.

Autor: HRT

Zapadna Australija uvodi lockdown

Zapadna Australija uvodi lockdown

Foto: Loren Elliott / Reuters

Savezna država Zapadna Australija, koja gotovo 10 mjeseci nije zabilježila nijedan slučaj zaraze koronavirusom, uvodi "lockdown" na pet dana nakon što je zaštitaru u hotelskoj karanteni potvrđen virus.

Zbog širenja novih, zaraznijih sojeva koronavirusa, niz zemalja zatvara granice. Francuska, primjerice, zatvara granicu za zemlje izvan Europske unije, dok je Njemačka zabranila ulazak stanovnika pet zemalja snažno pogođenih virusom.

No u Sjedinjenim Državama primjećuju se znaci usporavanja pandemije. Već dva tjedna pada broj novozaraženih i hospitaliziranih, iako još umire više od 3 tisuće ljudi na dan. Istovremeno SAD ubrzava cijepljenje.

- Moj suprug i ja bili smo zabrinuti jer smo oboje blizu 80-e. Zbog toga smo požurili da dobijemo cjepivo i jako smo uzbuđeni što smo ovdje, kazala je gospođa koja je došla na cijepljenje.

- Uzbuđena sam, četiri mjeseca čekali smo ovaj dan. Sretna sam što ćemo se ponovno osjećati sigurno, dodala je druga.

Zapadna Australija uvodi lockdown


Savezna država Zapadna Australija, koja gotovo 10 mjeseci nije zabilježila ni jedan slučaj zaraze koronavirusom, uvodi "lockdown" na pet dana nakon što je zaštitaru u hotelskoj karanteni potvrđen virus.

Stanovnici mogu izaći samo radi kupnje nužnih potrepština, iz zdravstvenih razloga i ako ne mogu raditi od kuće i moraju putovati na posao.

Vlasti vjeruju da je zaštitar, muškarac u dvadesetima, vjerojatno zaražen sojem koronavirusa koji je otkriven u Velikoj Britaniji, a za koji se vjeruje da je puno zarazniji.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!