Potpora Putinu iz Turske, Bjelorusije i Irana, Zapad pomno prati situaciju

24.06.2023.

Zadnja izmjena 15:40

Autor: T.V./HRT/Hina

Wagnerovci na ulicama Rostova

Wagnerovci na ulicama Rostova

Foto: Stringer / REUTERS

Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Poljska i Italija odvojeno su poručili kako pomno prate događaje u Rusiji, nakon što je šef privatne vojne formacije Wagner pokrenuo pobunu protiv ruskih vlasti. Poruke podrške Putinu poslali su Turska, Bjelorusija i Iran.

- U nadolazećim satima lojalnost ruskih sigurnosnih snaga, a posebno Nacionalne garde, bit će ključna za razvoj ove krize. To predstavlja najznačajniji izazov ruskoj državi u posljednje vrijeme, navodi se u redovnom obavještajnom biltenu britanskog ministarstva obrane. London navodi da je Prigožinov Wagner prešao iz dijelova Ukrajine pod ruskom okupacijom u Rusiju na najmanje dvije lokacije te da je "gotovo sigurno" zauzeo ključne sigurnosne položaje u Rostovu na Donu.

Britansko ministarstvo vanjskih poslova u ažuriranim uputama britanskim državljanima navodi kako izvješća ukazuju na "vojne tenzije u regiji Rostov i rizik od dodatnih nereda u zemlji".

- Dodatne jedinice Wagnera kreću se prema sjeveru kroz oblast Voronjež gotovo sigurno s ciljem da dođu do Moskve. Neki su vjerojatno ostali pasivni, prešutno pristajući uz Wagner, navodi se. Dodaje se kako postoje "vrlo ograničeni dokazi" o borbama između Wagnera i ruskih snaga sigurnosti.

Zapadne zemlje suzdržane, situacija se pomno prati


Poljski predsjednik Andrzej Duda na Twitteru je jutros objavio kako je održao ujutro konzultacije s premijerom i ministrom obrane, kao i saveznicima, zbog situacije u Rusiji. Tijek događaja izvan naše istočne granice prati se kontinuirano, napisao je.

Elizejska palača priopćila je kako predsjednik Emmanuel Macron pomno prati situaciju u Rusiji. Ostajemo usredotočeni na potporu Ukrajini, priopćila je Elizejska palača.

Glasnogovornik njemačke vlade priopćio je kako vlada "pomno prati događanja u Rusiji".

Iz ureda talijanske premijerke Giorgije Meloni priopćeno je kako Meloni "pomno prati događanja u Rusiji koja pokazuju da napad na Ukrajinu uzrokuje nestabilnosti unutar Rusije".

Podrška Putinu iz Turske, Bjelorusije i Irana


Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je ruskom kolegi Vladimiru Putinu tijekom telefonskom razgovora u subotu kako podržava djelovanje ruske vlade prema oružanoj pobuni plaćeničke grupe Wagner, stoji u priopćenju Kremlja.

Bjelorusija, bliski ruski saveznik, također je u subotu signalizirala kako podržava Putina. Sigurnosno vijeće Bjelorusije u subotu je objavilo kako Minsk ostaje saveznik Rusije te da su unutarnji prijepori "poklon kolektivnom Zapadu".

Iran je objavio da podupire vladavinu zakona u Ruskoj Federaciji i najnovija događanja tamo smatra unutarnjom ruskom stvari.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!