11:57 / 10.03.2021.

Autor: Hina/HRT

Započelo suđenje bivšem direktoru mostarskog Aluminija

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Denis Kapetanovic / PIXSELL

Bivši direktor Aluminija iz Mostara Ivo Bradvica u srijedu se izjasnio da nije kriv, na početku suđenja koje se pred Općinskim sudom u Mostaru vodi na temelju optužnice županijskog hercegovačko-neretvanskog tužiteljstva, koje ga tereti da je ovaj nekadašnji gigant oštetio za milijun eura.

- Časni sude, ne osjećam se krivim. Nisam kriv ni za jednu napisanu riječ iz optužnice, rekao je Ivo Bradvica.


Bradvica je bio na čelu mostarskog Aluminija u razdoblju od 2010. do 2013. godine. Županijsko tužiteljstvo tereti ga za nesavjestan rad u službi tako što je 2011. godine prihvatio lošiju ponudu za razmontiranje pogona Glinice.

Tako je, po navodima optužnice, oštetio je mostarski Aluminij za najmanje milijun eura.


Tužiteljstvo Hercegovačko-neretvanske županije je početkom ove godine od Financijske policije Federacije BiH preuzelo šest izvještaja protiv više bivših direktora koje se tereti za kriminalne radnje u nekadašnjem gigantu. Istraga po tim prijavama se nastavljaju.


Mostarski Aluminij ugašen je sredinom srpnja 2019. godine nakon što su dugovanja i gubici premašili 220 milijuna eura, nakon čega je 900 radnika ostalo bez posla.


U ovoj kompaniji najveći pojedinačni vlasnik je Federacija BiH s udjelom od 44 %, jednako toliko imaju radnici mali dioničari, dok je hrvatska vlada suvlasnik 12 % dionica.


Izraelska grupacija M.T. Abraham Group, kojoj su iznajmljeni pogoni Ljevaonice, ponovno je pokrenula proizvodnju u mostarskoj kompaniji potkraj prošle godine, te su ponovno angažirali 170 nekadašnjih radnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!