18:05 / 11.03.2022.

Autor: Hina/I.B.

Zapovjednik EUFOR-a: Mir u BiH trenutačno nije ugrožen no nužan je oprez

EUFOR

EUFOR

Foto: Armin Durgut / Pixsell

Glavni zapovjednik mirovnih snaga Europske unije u BiH (EUFOR) general Anton Wessely kazao je da nema izravne prijetnje sigurnosnom stanju u toj zemlji no zbog krize prouzročene ratom u Ukrajini potreban je oprez da bi se moglo pravodobno reagirati u slučaju potrebe.

U vojnoj bazi Butmir pokraj Sarajeva predstavljen je novi kontingent od 500 vojnika u sastavu snaga EUFOR-a raspoređenih u misiji očuvanja mira u Bosni i Hercegovini. Raspoređivanje novih postrojbi EUFOR-a u BiH dolazi u vrijeme ruske invazije na Ukrajinu i straha od prelijevanja krize na jugoistok Europe. Što znači to pojačavanje snaga EUFOR-a u BiH objasnio je za Dnevnik HTV novinar Ilko Barbarić.

- Već na samom početku rata u Ukrajini kad se Bih spominjala kao jedna od zemalja u koju bi se mogla preliti ukrajinska kriza javila se potreba i donesena je brza odluka o raspoređivanju dodatnog mirovnog kontingenta od 500, a sada ukupno 1.100 vojnika u snagama EUFOR-a koji borave u BiH. Zapovjednik EUFOR-a u BiH rekao je da trenutno ne postoji sigurnosna ugroza, ali svakako postoji mjera opreza i oni će u skladu s njom i postupati. Danas smo mogli vidjeti demonstraciju snaga EUFOR-a, njihove teške oklopnjake, prelete helikoptera i vojnih zrakoplova. Oklopnjaci su teško naoružani i rekli su da su spremni na sve, odgovoriti na svaki izazov. Snage EUFOR-a ophodit će po cijelom teritoriju BiH i tako pokazati stanovništvu BiH, ali i potpori i vlastima da će biti spremni odgovoriti na potencijalni svaki izazov, rekao je.

Na ceremoniji u Butmiru austrijski general je objasnio da je cijela ta operacija preventivne naravi.

- Procjena EUFOR-a je da trenutačno ne postoji prijetnja po sigurno i stabilno okruženje. Kao razborita mjera iz predostrožnosti, u svjetlu pogoršane međunarodne sigurnosne situacije odlučeno je da se aktiviraju ove pričuvne snage kako bi se ostvarila spremnost za sve nepredviđene situacije, kazao je Wessely pred gostima među kojima je bio predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić te predstavnici diplomatskog zbora.

Najavio je da će pripadnici svih šest manevarskih satnija iz sastava EUFOR-a idućih tjedana provoditi pojačane ohdodnje diljem zemlje te će uspostaviti privremene baze u mjestima u kojima ih do sada nije bilo te će procjenjivati koliko je dugo potrebno da pripadnici pričuvnih snaga ostanu u zemlji.

Svih šest pješačko-mehaniziranih satnija koliko ih je u sastavu EUFOR-a pojačat će ophodnje diljem BiH.

- Rekao sam im da je stanje na terenu stabilno i mirno, kazao je Vessely potvrdivši da će biti uspostavljene privremene baze diljem zemlje i pojačat će se suradnja s lokalnim agencijama za provedbu zakona.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!