Zapovjednik KFOR-a rekao da može zajamčiti sigurnost na Kosovu

16.12.2022.

22:55

Autor: I.Z./HRT/Hina

Kosovski policajci u ophodnji

Kosovski policajci u ophodnji

Foto: - / PIXSELL

Zapovjednik mirovnih snaga na Kosovu predvođenih NATO-om rekao je danas da raspolaže ljudstvom i kapacitetima potrebnim da se zajamči sigurnost, kao odgovor na zahtjev Srbije da rasporedi snage za očuvanje reda u svojoj bivšoj pokrajini.

Beograd je zatražio pravo da pošalje tisuću srpskih vojnika i policajaca na Kosovo, u prilikama porasta napetosti na sjeveru bivše pokrajine koja je stekla neovisnost.

Talijanski general Angelo Michele Ristuccia, zapovjednik mirovnih snaga na Kosovu (KFOR), nije izravno spomenuo srbijanski zahtjev, ali je rekao da su njegove snage sposobne kontrolirati situaciju.

- Očekujemo od svih aktera da se koordiniraju s KFOR-om i da se suzdrže od svake provokativne demonstracije sile kako bi se zajamčila sigurnost svih zajednica, upozorio je u izjavi koju je objavio NATO.

- KFOR raspolaže svim kapacitetima, tako i osobljem, kako bi zajamčio sigurnost i slobodu kretanja svih zajednica diljem Kosova, rekao je, pozivajući se na UN-ov mandat za njegove snage.

- Od listopada smo povećali našu prisutnost, a ovog tjedna smo na sjever Kosova poslali dodatne snage i ophodnje, dodao je.

Stotine etničkih Srba, ogorčenih zbog uhićenja bivšeg policajca, podigli su barikade na cesti i zaustavili promet na dvama prijelazima sa Srbijom.

Kosovo, gdje su većina od 1,8 milijuna stanovnika Albanci, proglasilo je neovisnost 2008., ali ga Srbija ne priznaje i potiče srpsku manjinu da ne prizna vlast Prištine.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić jučer je izjavio da bi povratak srpskih vojnika i policajaca bio "važan za zaštitu srpskog naroda" na Kosovu i "znatno smanjio napetost".

Rekao je da je "gotovo siguran" da se njegov zahtjev neće prihvatiti, a kosovska kolegica Vjosa Osmani odbila ga je kao provokaciju.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!