15:16 / 23.03.2022.

Autor: M.M./HRT/Hina

Zapovjednik NATO-a: Savez mora nadoknaditi rezove iz Hladnog rata

Zapovjednik NATO-a: Savez mora nadoknaditi rezove iz Hladnog rata

Zapovjednik NATO-a: Savez mora nadoknaditi rezove iz Hladnog rata

Foto: Ints Kalnins / Reuters

NATO članice moraju nadoknaditi rezove u izdvajanjima za obranu kako bi savez bio spremniji za potencijalne sukobe, rekao je zapovjednik NATO-vih snaga za brzi odgovor.

- Imamo nevjerojatnu količinu snaga no naš nedostatak je da većina tih snaga nije u svakom trenutku spremna na sukob jednostavno jer nemaju svu opremu koja im je potrebna, rekao je Joerg Vollmer.

On je dao izjavu agenciji Reuters na marginama NATO-ve vježbe u Norveškoj.

Vollmer je zapovjednik NATO-vog Zapovjedništvo združenih snaga Brunssum, zaduženih za obranu sjeveroistoka saveza, kao i NATO-vih snaga za brzi odgovor (NRF).

NRF je sačinjen od oko 40 tisuća vojnika te je djelomično raspoređen po prvi put, nakon što je Rusija napala Ukrajinu u veljači.

Ključno je ponovno izgraditi naše kapacitete. Radi se o brojevima, ali i o ponovnom uspostavljanju jedinica spremnih na sukob to je idući ključan korak da ih se ponovno obvezuje za prijavu NATO-u, rekao je Vollmer, referirajući se na proceduru u kojoj članica informira savez da ima vojsku koja je spremna u svakom trenutku.

Promjena paradigme

Ukrajinska kriza dovela je do napuštanja NATO-ve paradigme ekspedicijskih misija proteklih 20 godina poput onih u Afganistanu u Iraku. Vollmer ističe da je prijetnja s kojom je Europa danas suočena zbog Rusije potpuno druge vrste.

Ove ekspedicijske misije bile su ratovi koje smo izabrali. Donijeli smo političke odluke da sudjelujemo u njima i tražili smo od naših saveza da šalju kontingente ili snage, rekao je.

Sada, a to je ta promjena paradigme, potrebne su nam snage koje će se javljati NATO-u unaprijed kako bi ih imali spremne za sukob i rat u trenutku političke odluke o raspoređivanju vojske. Trebaju nam snage koje su spremne i u miru. Spremne na borbu i sposobne za brzu mobilizaciju.

Vollmer je rekao da je cilj imati snage na sjeveroistoku saveza na tri razine one koje će odgovoriti na prijetnju unutar 10, 30 ili 180 dana. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!