Zaraćene strane u Sudanu načelno dogovorile primirje od 4. do 11. svibnja

02.05.2023.

20:10

Autor: I.Z./HRT/Hina

Zaraćene strane u Sudanu načelno dogovorile primirje

Zaraćene strane u Sudanu načelno dogovorile primirje

Foto: - / REUTERS

Zaraćene sudanske vojne frakcije danas su načelno dogovorile sedmodnevni prekid vatre, objavio je Južni Sudan dok su pucnjava i zračni napadi u regiji Kartuma narušili zadnje u nizu kratkotrajnih primirja koje su dvije strane dogovorile. 


U priopćenju ministarstva vanjskih poslova Južnog Sudana koji se ponudio posredovati između zaraćenih strana, stoji da je predsjednik Salva Kiir naglasio važnost duljeg primirja te imenovanja izaslanika mirovnih pregovora, na što su se obje strane dogovorile.

Nije potpuno sigurno hoće li od 4. do 11. svibnja nastupiti prekid vatre između vojske sudanskog vojnog zapovjednika Abdela Fataha al-Burhana i generala Mohameda Hamdana Dagala, vođe paravojnih Snaga za brzu potporu (RSF), s obzirom na kršenja prethodnih dogovorenih prekida vatre u trajanju od 24 do 72 sata.

Sudanski rat primorao je 100.000 ljudi na bijeg preko granica, a trotjedne borbe izazvale su humanitarnu krizu, rekli su dužnosnici UN-a ranije danas.

Postoji rizik da sukob preraste u širu katastrofu, dok se siromašni susjedi Sudana nose s izbjegličkom krizom, a borbe opstruiraju dostavljanje humanitarne pomoći u naciji u kojoj se dvije trećine stanovništva već oslanjaju na neki vid izvanjske pomoći.

Egipatski predsjednik Abdel-Fattah al-Sisi rekao je da će Kairo omogućiti podršku za dijalog zaraćenih strana u Sudanu no također je bio "oprezan da se ne miješa u unutrašnja pitanja".

Dužnosnici Ujedinjenih naroda rekli su da bi najviši UN-ov humanitarni dužnosnik Martin Griffits danas trebao posjetiti Sudan, no da točno vrijeme još nije potvrđeno.

Svjetski program za hranu (WFP) Ujedinjenih naroda jučer je priopćio da nastavlja s radom u sigurnijim dijelovima zemlje pošto je ranije prekinuo dopremu u vrijeme kada je izbio sukob u kojem su neki članovi VFP-a ubijeni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!