19:13 / 12.09.2020.

Autor: Željko Raić/Dnevnik 2/B.A./HRT

Zaraza eksplodirala u Indiji, velik porast u Austriji i Mađarskoj

Mumbai, Indija (Foto: REUTERS/Niharika Kulkarni)

Mumbai, Indija (Foto: REUTERS/Niharika Kulkarni)

Foto: - / REUTERS

12. ožujka, prije točno šest mjeseci, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju bolesti COVID-19.
12. ožujka, prije točno šest mjeseci, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je pandemiju bolesti COVID-19. Do danas, u svijetu je koronavirusom zaraženo gotovo 29 milijuna ljudi, a preminulo više od 920 tisuća. Zaraza je posljednjih dana eksplodirala u Indiji, koja ima gotovo 100 tisuća novooboljelih dnevno. U Europi, Francuska ima najveći broj novih slučajeva zaraze, gotovo deset tisuća, a velik porast bilježe Austrija i Mađarska.

Epidemija koronavirusa - najnovije informacije
Dr. Gligić: Prema virusu se ponašamo nonšalantno jer nema visok letalitet, ali...
Hipertenzija - najčešća komorbiditetna dijagnoza

Još jučer francuski su mediji najavljivali strože mjere - neki od njih spominjali su i desetodnevnu karantenu - no danas, unatoč novim rekordima, vlada je uvjerena da je model borbe protiv koronavirusa djelotvoran i uspješan.

- Svjesni opasnosti ove pandemije, naša se strategija ne mijenja - borimo se i dalje protiv virusa, i to tako da svakodnevni život, odnosno obrazovanje, gospodarstvo i kulturni događaji budu koliko-toliko normalni, rekao je francuski premijer Jean Castex.

Unatoč pozivu na normalan život - prosvjedi nisu dopušteni. Ponovno okupljanje "žutih prsluka" brzo je prekinuto. Policija je suzavcem začas rastjerala prosvjednike.

Prosvjedi i u Poljskoj, gdje su tisuće građana tražile od svoje vlade da ukine obvezu nošenja maski u zatvorenim i na otvorenim prostorima. Tvrde da je to izravno kršenje ljudskih prava, pozivaju ustavni sud da se očituje.

- Taj virus uopće ne postoji, sve je to jedna velika prevara, urota protiv malog čovjeka, kaže jedan građanin.

U Mađarskoj, koja je početkom mjeseca zatvorila svoje granice kako bi spriječila ulazak virusa, opet novi rekordi. Pa premijer Viktor Orban, svjestan opasnosti drugoga vala, tvrdi da je njegova zemlja spremna za najgori scenarij.

- Ovo je doista težak dan, ali mislim da smo spremni za sve ono što nas možda čeka. Imamo 10 tisuća kreveta, dovoljan broj respiratora, bolničkog osoblja, i jasno poručujem - nijedan Mađar neće ostati napušten u ovim teškim trenucima, rekao je Orban.

I dok u Europi ipak sve koliko-toliko funkcionira, na drugoj strani svijeta - u Indiji - potpuni kaos. Zdravstveni sustav na koljenima.

- Upravo smo primili vrijednu donaciju - četiri vozila za testiranje onih koji žive izvan urbanih sredina. U ruralnim područjima ima najviše zaraženih, rekao je Deep Arora, vođa liječničkog tima za testiranje.

Službeni podaci govore o pet milijuna zaraženih, no to je - kako tvrde stručnjaci - samo vrh ledenog brijega, jer je stvarni broj oboljelih nekoliko puta veći.

I na kraju ipak dobre vijesti. Oxfordski stručnjaci nastavljaju testirati cjepivo, nakon nekoliko dana stanke zbog štetnih nuspojava na nekim dobrovoljcima. No, budući da je cjepivo dosad testirano na gotovo 20 tisuća ljudi, a samo nekoliko osoba imalo je problema, rad na cjepivu nastavlja se bez novih odgoda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!