20:18 / 09.11.2020.

Autor: P.F./Hina

Zaraženo 1% crnogorske populacije, zdravstvo opterećeno

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

U Podgorici i Cetinju od večeras se uvodi policijski sat od 22 do 5 sati, dok su subotu u tim gradovima zatvoreni svi ugostiteljski objekti, a škole su prešle na on-line nastavu.
Crna Gora je na visokoj razini transmisije koja može za nekoliko dana ugroziti cijeli zdravstveni sustav, priopćio je vodeći crnogorski epidemiolog Boban Mugoša, objavljujuća rekordna 803 slučaja zaraze i pet smrti povezanih s covidom-19.

➡️ Sve o koronavirusu
➡️ U Hrvatskoj 38 preminulih, 1528 zaraženih
➡️ Nacionalni stožer o mjerama, broju umrlih i kritikama
➡️ Pfizer: Efektivnost našeg cjepiva veća od 90%, ovo je povijesni trenutak
➡️ Đikić o cjepivu: Ohrabrujuće, ali treba biti strpljiv i oprezan
➡️ Štagljar o cjepivu: Jako obećavajuće, vidimo svjetlo na kraju tunela

U Crnoj Gori koronavirusom je trenutno zaraženo 7177 osoba, ili jedan posto crnogorske populacije. Statistički gledano to je 1139 aktivnih slučajeva na 100 tisuća stanovnika. S današnjih petoro preminulih broj žrtava koronavirusa iznosi 342. U crnogorskim bolnicama liječi se 319 covid pacijenata, od kojih je 17 u teškom zdravstvenom stanju.

- Naša situacija je vrlo komplicirana, izazovna, teška, jer nivo lokalne transmisije je veoma visok, rekao je Mugoša primijetivši da se tijekom vikenda epidemiološke mjere nisu poštovale te da je bio primjetan veliki broj djece na igralištima dok su se u pojedinim crkvama služile liturgije.

- Nemojmo testirati zdravstveni sustav. Ljudi su umorni, mjesecima rade bez prekida. Moramo to imati u vidu. Uspjeli smo da bolnice nisu pretrpane, da ima tko pružiti njegu i pomoć. U covid ambulantama se ne staje, pritisak je ogroman, kućne njege jedva stižu obići sve bolesne. To znači da idemo ka onome kad se više neće moći ukazivati pomoć. Zato ponovo apeliram na poštovanje mjera i poštovanje i sebe i drugog. Jedino tako možemo spriječiti dalje širenje infekcije, poručio je Mugoša.

Zdravstvene vlasti Crne Gore odlučile su u Podgorici i Cetinju od večeras uvesti policijski sat od 22 do 5 sati, dok su subotu u tim gradovima zatvoreni svi ugostiteljski objekti, a škole su prešle na on-line nastavu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!