20:11 / 18.06.2021.

Autor: Gordan Žvanović/Dnevnik/IMS/HRT/I.B.

Zarazniji delta-soj širi se Europom

covid-19

covid-19

Foto: Andrii Vodolazhskyi / Shutterstock

I dok epidemija u mnogim državama jenjava, stručnjake zabrinjavaju novi sojevi, posebice visokozarazni delta-soj. Sve je dominatniji u nizu zemalja. Velika Britanija, Portugal i Rusija bilježe velik porast broja novozaraženih. Delta soj koronavirusa postaje globalno dominantna varijanta covida-19, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

U Moskvi je u jednom danu zabilježeno više od 9000 novih slučajeva zaraze koronavirusom, najviše od početka pandemije. Glavni je uzrok sve veća prisutnost agresivnijeg i zaraznijeg delta-soja. Kremlj okrivljuje građane zbog neodgovornog ponašanja, a i niska je procijepljenost. Gradonačelnik Moskve aktualne je preventivne mjere produljio za deset dana.

Zbog delta-soja virusa, poteklog iz Indije, skočio je i broj novozaraženih u Portugalu, i to najviše u posljednja tri mjeseca. Kako bi se obuzdalo širenje zaraze, stanovnici Lisabona tijekom vikenda neće smjeti napuštati svoju regiju.

Širenje te izrazito zarazne varijante koronavirusa nastoji se obuzdati i u Engleskoj. Potpuno otvaranje odgođeno je za mjesec dana, a kampanja cijepljenja u punom je zamahu. Prvu dozu cjepiva već je primilo više od 42 milijuna stanovnika.

- 80 posto odraslih stanovnika ove zemlje cijepljeno je barem jednom dozom, a sada pozivamo i 18-godišnjake da se dođu cijepiti. Ostvarili smo velik napredak, rekao je britanski premijer Boris Johnson.

Njemački znanstvenici tvrde da bi u njihovoj zemlji indijski soj trebao postati dominantan najkasnije do jeseni.

- Zaštita koju daje cijepljenje manje je učinkovita kod nekih varijanti koronavirusa, poput delta soja, pa unatoč cijepljenju ima rijetkih slučajeva teških oblika Covida rekao je Lothar Wieler, predsjednik Instituta Robert Koch.

A proizvođač cjepiva Astra Zeneca odlukom belgijskog suda Europskoj uniji do kraja rujna treba isporučiti 50 milijuna doza cjepiva. Ako to ne ispuni, bit će kažnjen s 10 eura po neisporučenoj dozi. Sud smatra da Astra Zeneca nije napravila sve što je u njezinoj moći kako bi ispunila ugovor s EU-om, jer nije isporučivala cjepivo proizvedeno u Velikoj Britaniji. 

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Znanstvenica Soumya Swaminathan također je razočarana neuspjehom cjepivom CureVac u ispunjavanju standarda učinkovitosti WHO-a, osobito jer su potrebna nova djelotvorna cjepiva zbog visoko prenosivih sojeva.

Kompanija CureVac priopćila je ranije ovog tjedna da učinkovitost njihova cjepiva protiv koronavirusa iznosi 47 posto, čime nije prijeđen prag od 50 posto koliko WHO najmanje zahtijeva za odobrenje cjepiva. 

Iz CureVaca su priopćili da su u svojem istraživanju otkrili najmanje 13 sojeva virusa.

S obzirom na to da su slična mRNA cjepiva Pfizer/BioNTech i Moderna pokazala učinkovitost veću od 90 posto, Swaminathan je rekla da je svijet očekivao više od CureVaca.

- Samo zato što je to još jedno mRNA cjepivo, ne možemo pretpostaviti da su sva mRNA cjepiva jednaka jer svako se temelji na malo drugačijoj tehnologiji, objasnila je Swaminathan.

Zabrinutost za Afriku

Iz WHO-a su izrazili veliku zabrinutost za Afirku iako na nju otpada samo pet posto novih svjetskih zaraza i dva posto smrtnih slučajeva.

Broj novozaraženih u Namibiji, Sijera Leoneu, Liberiji i Ruandi udvostručio se u zadnjih tjedan dana, rekao je Mike Ryan, WHO-ov glavni stručnjak za hitne situacije, a pristup cjepivima je i dalje minimalan.

- Ovaj smjer je dosta zabrinjavajući, kazao je Ryan.

- Brutalna stvarnost je da smo u vremenu kada se pojavljuje više varijanti s povećanom prenosivošću, ostavili ogroman dio stanovništva, ranjivo stanovništvo Afrike, bez cjepiva, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!