15:59 / 02.03.2018.

Autor: M.M./Hina

Zarif: Iran želi jačati suradnju s državama jugoistočne Europe

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif najavio je u Sarajevu da će njegova zemlja nastojati jačati odnose s državama jugoistočne Europe uključujući BiH.
Iranski ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif najavio je u Sarajevu kako će njegova zemlja nastojati jačati odnose s državama jugoistočne Europe uključujući Bosnu i Hercegovinu.

Želimo suradnju i prijateljstvo sa svim narodima u BiH, kazao je Zarif tijekom službenog posjeta BiH. Rekao je da je od najviših dužnosnika te zemlje dobio uvjeravanja da će raditi na otklanjaju problema koji priječe bližu suradnju, za što su otvorene brojne mogućnosti nakon ukidanja sankcija kojima je Iran prije bio izvrgnut.

Drago mi je što će doći do obnove bilateralnih konzultacija dvije zemlje, posebice na planu borbe protiv ekstremizma i terorizima koji nema veze ni s jednom religijom ili nacijom, kazao je Zarif.

Ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak kazao je kako je interes njegove zemlje jačati suradnju s Iranom, a s tim ciljem nakon stanke od deset godina ponovno se uspostavljaju bilateralne konzultacije na razini ministarstava vanjskih poslova.

Prema Crndakovim riječima, sastavni dio jačanja suradnje dviju zemalja je i jačanje gospodarskih odnosa pa će se zbog toga raditi na liberalizaciji viznog režima s Iranom slijedeći primjer Srbije, koja je vize za Irance nedavno potpuno ukinula, te na uspostavi izravnog platnog prometa što prije nije bilo moguće zbog sankcija nametnutih Teheranu.

Razgovarali smo i o pitanju ekstremizma i terorizma te konstatirali kako nasilje i ekstremizam nisu svojstveni ni islamu ni kršćanstvu, a dvije zemlje spremne su dati maksimalni doprinos borbi protiv terorističke opasnosti, kazao je Crnadak. Šef iranske diplomacije u Bosnu i Hercegovinu je doputovao nakon posjeta Hrvatskoj, a u njegovoj pratnji bili predstavnici tridesetak tvrtki i dužnosnici Iranske gospodarske komore.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!