07:37 / 17.03.2022.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/M.Š./HRT

"Zaspali smo s razmišljanjem o ljudima u kazalištu u Mariupolju"

Olena Dziuba-Pogrebniak

Olena Dziuba-Pogrebniak

Foto: HTV / HRT

Iz mjesta Komarno kod Lavova na zapadu Ukrajine javila se u emisiju "Dobro jutro, Hrvatska" ravnateljica Hrvatskog centra Sveučilišta u Kijevu prof. dr. sc. Olena Dziuba-Pogrebniak.

- Ovdje je relativno mirno, ne čuju se projektili, rakete i bombardiranje tako da čovjek ima utisak da je sve ovako mirno kao što je bilo i prije. No, puno automobila dolazi s registracijama iz drugih dijelova Ukrajine, prepoznaje se da nisu stanovnici ovog malog mjesta.

Dodaje da su došli u Komarno jer je to rodno mjesto njezine majke te tamo imaju rođake i ne osjećaju se tako strašno i usamljeno.

Iako naoko mirno, profesorica Olena Dziuba-Pogrebniak ističe da stvari nisu normalne, da su sinoć legli spavati sa strašnim saznanjem da je bombardirano kazalište u Mariupolju.

- Tko zna koliko je tamo bilo žrtava, tamo je bilo 1000 ljudi. Non-stop smo u tim vijestima, razgovorima, zovem kolege koji su ostali u Kijevu i koji su otišli. Trudimo se da svoj život uredimo, nije nikako normalan život, dodaje. 

Dodaje da je Ukrajinu napala Rusija bez ikakvog razloga, da Vladimiru Putinu smeta ukrajinski narod, ukrajinska kultura itd. 

- Dok postoji ovakva politika Ruske Federacije, bit ćemo pod opasnošću da se opet dogodi rat. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!