Zaštitne maske za tumače za osobe oštećena sluha

21.05.2020.

20:53

Autor: Dragan Nikolić/Dnevnik 3/IMS/HRT

default error photo
Svi smo se morali prilagoditi na restriktivne mjere i nošenje zaštitne opreme, ali za osobe s invaliditetom, to je bilo puno teže.
Pandemija koronavirusa uvelike je promijenila naš uobičajeni način života. Svi smo se morali prilagoditi na restriktivne mjere i nošenje zaštitne opreme, ali za osobe s invaliditetom, to je bilo puno teže.

Sedam galicijskih trgovina s galanterijom izradilo je 600 maski za tumače za osobe oštećena sluha. Izrađene su od steriliziranog platna za višekratnu uporabu i prozirne plastične folije koja omogućava čitanje s usana i bolje uočavanje izraza lica.

- Ima gluhonijemih koji ne znaju znakovni jezik, pa moraju čitati s usana kako bi znali što im govorimo. Za njih je to nužno kako bi mogli komunicirati, rekla je Ana, vlasnica trgovine u O Carballiñou.

28-godišnji glazbenik iz Lagosa slijep je od svoje prve godine, posljedica preboljelih ospica i vodenih kozica. Živi sa skupinom prijatelja u crkvenom prihvatilištu. Nedavno se opekao u grotlu užurbanih ulica nigerijskog megalopolisa, nakon toga kreće se sam samo poznatim područjem.

- U jednom trenutku čak sam naišao na osobu koja je ponudila pomoć, ali ona mi je rekla da me ne može primiti za ruku. Nakratko sam pomislio da ipak mogu sam, no udarao sam o stvari ispred sebe. Nisam mogao dozvati tu osobu natrag. Ne znam, naime, kako bi prihvatila da joj kažem da bi me ipak trebala pridržati jer sam zdrav. Nažalost, to ne mogu dokazati, rekao je glazbenik Shobowale Kehinde.

U Nigeriji semafori ne daju zvučni znak kada pješak može prijeći ulicu. A često uopće i ne rade. Pri prelasku ulice ili ulasku u autobus slabovidne osobe doista ovise o drugima.

- Još se privikavam na nošenje zaštitne maske, ali to su prilagodbe na koje se svi moramo naviknuti. Isto je i s pranjem ruku. Perem ruke često jer dodirujem razne površine ili ljude od kojih tražim pomoć, rekla je Juliet Yemilo iz Zaklade za slabovidne Yeyedu.

Prema statistikama, u Ruandi je oko 50.000 gluhih i nagluhih. Kako bi što više osoba oštećena sluha, ali i vida imalo relevantne informacije o mjerama zaštite tijekom pandemije, ondje su se okrenuli modernoj tehnologiji.

- Dobivam informacije preko WhatsAppa i drugih društvenih mreža. Mislim da je ljudima sa sličnim stupnjem invaliditeta lako dobiti informacije preko takvih platformi. Ali ne može si svatko od njih priuštiti pametni telefon. Zato bi bitne zdravstvene informacije trebale biti prevedene na znakovni jezik i dostupne svima. Moramo uključiti i one u seoskim područjima, koji nemaju pristup naprednoj tehnologiji, rekao je Hakizimana Gerard, stanovnik Kigalija.

Dok Afriku tek očekuje vrhunac pandemije, u Europi ona popušta. U zemlji koja je među prvima odredila obvezno nošenje zaštitne maske izvan domova priprema se tako otvaranje izložbe maski koje su donirali građani Praga. U ponedjeljak, 25. svibnja, upravo na dan kada češka vlada ublažava strogu odredbu o nošenju zaštitnih maski.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!