Zastupnica ukrajinskog parlamenta: Noć je bila teška

15.03.2022.

09:17

Autor: M.M./HRT

Zastupnica u ukrajinskom parlamentu Kira Rudik

Zastupnica u ukrajinskom parlamentu Kira Rudik

Foto: HTV / HRT

Napadi na ukrajinske gradove ne prestaju. Iz Kijeva se javila zastupnica u ukrajinskom parlamentu Kira Rudik. Rekla je kako je noć bila teška.

- Došlo je do teškog granatiranja cijelog grada. Projektilima su gađane četiri stambene zgrade. Počela je druga runda Putinovog rata i tražimo NATO zemlje da osiguraju zabranu letenja iznad Ukrajine inače će Kijev biti potpuno uništen, rekla je.

Istaknula je kako od današnjih pregovora ne očekuje ništa.

- Već su bile tri runde pregovora. Kad bismo i uspjeli potpisati mirovni sporazum sa Putinom, možemo li očekivati da će ga on poštivati, tko će nam pružiti jamstvo da ga neće prekršiti, upitala je.

- Putin popušta u svojim zahtjevima, ali to nije prihvatljivo za našu stranu. Ne možemo prihvatiti da jedna zemlja nameće drugoj uvjete koji uključuju rušenje teritorijalne cjelovitosti jedne zemlje. To je dio našeg Ustava i mi smo suverena zemlja koja donosi svoje odluke, istaknula je Rudik.

- Mi imamo plan, a to je da se borimo protiv ruskih vojnika i Rusije do zadnje kapi krvi. A moje pitanje je imaju li NATO i EU plan? Ako Ukrajina padne, Poljska je sljedeća i Putin je to već dao do znanja. Ako Ukrajina ne uspije bit će samo još više izbjeglica. Putin granatira nuklearne centrale diljem naše zemlje, jeste li spremni na nuklearnu katastrofu, da Rusi kontroliraju jednu neovisnu zemlju unutar Europe. Mislim da ni EU ni NATO nisu na to spremni i zato ih pitam što im je plan, rekla je Rudik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!