Zastupnica Verhovne Rade Ukrajine: Nadamo se da ćemo pobijediti u ratu uz potporu slobodnih država

26.05.2022.

14:42

Autor: Hina/HRT/V.G.

Ivanna Klympush-Tsintsadze

Ivanna Klympush-Tsintsadze

Foto: HTV / HRT

Rat u Ukrajini i njegove posljedice bili su okosnica mnogih sastanaka i panela na Gospodarskom forumu koji danas završava u Davosu. Uz čelnike 50-tak država i vlada ondje je bilo i izaslanstvo Ukrajine. I hrvatski premijer Andrej Plenković susreo se s bivšom potpredsjednicom ukrajinske vlade a sada zastupnicom u njihovu parlamentu.

HRT-ova novinarka Zvjezdana Heina iskoristila je priliku za kratak razgovor prije svega o porukama koje su upućene iz Davosa ukrajinskom narodu, ali i podršku Hrvatske toj napaćenoj zemlji.

- Zahvalni smo što je ove godine na Forumu u središtu rasprava veliki sigurnosni izazov za cijeli svijet, no ovdje se iznose različite poruke. Stoga cijenimo sve zagovornike Ukrajine i zagovornike reda utemeljenog na pravilima dobra protiv zla i potrebe da se zauzme stajalište koji ovdje izražavaju svoju potporu i shvaćaju da slobodni svijet treba poduprijeti Ukrajinu. No čuli smo i gospodina Kissingera koji je ovdje iznio prijedlog da Ukrajina prepusti dijelove svog teritorija jer bi to bilo dobro za, ne znam za što. Očito takve poruke obeshrabruju. Smatraram da su sramotne i posve neprihvatljive. No, nadam se da u ovom trenutku možemo računati na potporu većine, ali važno ju je pojačati i nastaviti je u budućnosti, rekla je Ivanna Klympush-Tsintsadze, zastupnica Verhovne Rade Ukrajine.


Razgovarala je u Davosu i premijerom Andrejom Plenkovićem.

- Predsjedavam Odborom za integraciiju Ukrajine u EU tako da je za mene jedna od važnih poruka bila zahvala premijeru na potpori našem statusu  kandidata i zamolba da nastavi raditi na tome sa svojim kolegama i onima u Europskom vijeću. Nadam se da će tako nastaviti, sigurna sam u to, te razmišljati o tome kako još mogu pružiti potporu Ukrajini. No, to je svakako bila prilika i za zahvalu njemu te preko njega svim hrvatskim građanima na toplom dočeku koji smo imali u Hrvatskoj odnosno koji su imali naši Ukrajinci. Hvala na vrlo jasnom stajalištu o potrebi zaštite teritorijalnog integriteta, suverenosti i neovisnosti država izloženih ničim izazvanim napadima agresora, kao i na svoj potpori koju primamo, npr. prihvaćanjem raznih odluka EU-a koje nisu uvijek lake za stanovnike Hrvatske. Zahvalna sam na vašoj zrelosti i odlukama koje se temelje na vrijednostima, to se itekako cijeni jer su vrijednosti važne kad se brane, ne kad su samo deklarativne prirode. 

Hrvatska je primila mnoge ukrajinske obitelji, prije su nam bili dragi gosti na obali, a sada su u Hrvatskoj pronašli dom.

- Nadamo se da ćemo pobijediti u ovom ratu uz potporu slobodnih država, to znači da će se Ukrajinci - ukrajinska djeca, žene i starije osobe - moći vratiti kući. Moramo nanovo izgraditi svoju zemlju. Vjerujem da zaslužujemo tu priliku, stoga se nadam da vas nećemo još dugo opterećivati, zaključila je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!