Slavica iz Washingtona: Možemo očekivati da će McCarthy u konačnici biti izabran

06.01.2023.

Zadnja izmjena 19:28

Autor: Hina/HRT

Američki Kongres

Američki Kongres

Foto: Izvor: / Shutterstock

Zastupnički dom američkog Kongresa prekinuo je zasjedanje u četvrtak pošto ponovno nije izabrao čelnika, a republikanskom vođi Kevinu McCarthyju iz Kalifornije još uvijek nedostaje više od deset nedostižnih glasova da postane predsjednik.

Branka Slavica rekla je za središnji Dnevnik kako je prije otprilike sat vremena počeo 12. krug glasovanja. Glasovi se u ovom trenutku prebrojavaju. 

Čini se kako je Kevin McCarthy dobio još 15 glasova, no to je još uvijek nedovoljno za željeni broj od 218 glasova koji su potrebni kako bi bio potvrđen kao predsjednik Zastupničkog doma. Pregovori unutar republikanske stranke se nastavljaju.

95 posto članova republikanskih zastupnika podupire izbor McCrthyja. On je dio stranačke vrhuške, vodio ih dok su bili oporba posljednje dvije godine. Doveo ih je do pobjede u Zastupničkom domu.

Skupina "Nikad Kevin" ima otprilike 20-ak zastupnika. Oni u McCarthyju vide sve ono što je loše u Republikanskoj stranci i Washingtonu i traže radikalne promjene. 

Možemo očekivati da će McCarthy u konačnici biti potvrđen kao predsjednik Zastupničkog doma, no mandat u sljedeće dvije godine bit će mu znatno oslabljen velikim ustupcima koje je napravio maloj, ali moćnoj frakciji Republikanske stranke, rekla je Slavica.

video thumb

McCarthyjev neuspjeh da osvoji većinu glasova produljio je sagu o određivanju koji će republikanac naslijediti demokratkinju Nancy Pelosi i povećao povijesni broj neuspješnih pokušaja koje je Zastupnički dom poduzeo da imenuje predsjednika, što je moćna pozicija koja je druga u predsjedničkom redu nakon potpredsjednika države.

Bez izabranog čelnika, Zastupnički dom ostaje paraliziran, odgađajući prisege članova, dodjelu zadataka republikanskom odboru, kongresne istrage i saslušanja, paket pravila i usvajanje bilo kojeg zakona. Sve dok predsjednika ne izabere većina u domu, Zastupnički dom ne može učiniti ništa drugo osim glasati za predsjednika ili prekinuti raspravu.

Jedna bi dodatna opcija bila da se zahtijeva razmjerno umjesto većinskog glasanja, ali tada bi podijeljeni republikanci, koji kontroliraju Zastupnički dom, mogli čelno mjesto predati demokratu. Čelnik demokrata Hakeem Jeffries vodio je u svim glasanjima s 212 glasova.

Republikanci u Zastupničkom domu počeli su se žaliti na posljedice zastoja u stvarnom svijetu, poput gubitka pristupa obavještajnim podacima o nacionalnoj sigurnosti i nemogućnosti pomoći svojim biračima u rješavanju slučajeva.

Neuspjeh 118. Kongresa da izabere čelnika mogao bi izjednačiti ili premašiti broj krugova glasanja koji je bio potreban za izbor predsjedavajućeg u 17. sazivu Kongresa 1821. godine kad je predsjednik izabran nakon 12 krugova. Rekord svih vremena je 133 krugova glasanja u 1855.-56.

Republikanci bi sada mogli svog predsjednika izabrati u petak, na godišnjicu napada na američki Kapitol 6. siječnja 2021. Oni riskiraju da pokažu naciji kako stranka čiji su neki članovi podržali lažne tvrdnje bivšeg predsjednika Donalda Trumpa o prijevari glasača prije dvije godine nije u stanju vladati svojom novom, tijesnom većinom nakon izbora u studenome.

McCarthy je signalizirao novinarima uoči sedmog glasanja - prvog od pet glasanja u četvrtak - da ponovno neće uspjeti jer su pregovori s nekim od njegovih konzervativnih protrumpovskih protivnika u tijeku. Ali ostaje nejasno bi li dogovor samo povećao njegove izglede ili bi mu omogućio pobjedu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!