07:16 / 13.01.2021.

Autor: Branka Slavica/Željko Raić/HRT/V.G.

Zastupnički dom glasa o opozivu Donalda Trumpa

Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

Foto: - / -

Demokrati imaju dovoljno glasova za Trumpov opoziv, a Bijela kuća očekuje se da im se pridruži 20-ak republikanskih zastupnika.
Tjedan uoči inauguracije Joea Bidena demokrati u Kongresu ustrajni su u odluci da Donald Trump mora biti politički kažnjen zbog nereda koji su prošle srijede izbili na Capitol Hillu. Zastupnički dom prihvatio je rezoluciju kojom od potpredsjednika Penca traži da primijeni 25. ustavni amandman i odmah smijeni Trumpa. Pence je zahtjev odbio pa će Zastupnički dom već danas odlučivati o opozivu predsjednika Trumpa.
➡️ Trump: Pokušaj opoziva izaziva veliki bijes, no ne želim nasilje
➡️ Demokrati ne odustaju od novog pokušaja opoziva Trumpa nakon nemira
➡️ Potkraj mandata Trump ide u Teksas pregledati zid na granici
I prije nego što je Zastupnički dom od njega to službeno zatražio, američki potpredsjednik Mike Pence odbio je aktivirati 25. amandman i zajedno s ostalim članovima kabineta smijeniti predsjednika Trumpa zbog nesposobnosti obavljanja najviše političke dužnosti u državi.

U pismu koje je uputio predsjedateljici donjeg doma Kongresa Nancy Pelosi Pence poručuje kako prošli tjedan nije popustio političkim pritiscima da demonstrira moć koja prekoračuje ustavni okvir i kako ni sada ne pristaje na političke igre u za naciju iznimno ozbiljnom trenutku.

- Ne vjerujem da je takva akcija u najboljem interesu naše nacije i u skladu s našim Ustavom.... Radite s nama da snizimo temperaturu i ujedinimo našu zemlju..., poručio je Pence.

Glavna pokretačica ideje o opozivu i dalje napada Trumpa, pritom ne birajući riječi.

- Njegovo sudjelovanje u pobuni je jasno. Riječ je o otvorenom kršenju svih njegovih ovlasti, i stoga mora odmah otići, smatra Pelosi.

Tijekom noćne rasprave o aktiviranju 25. amandmana dio republikanaca branio je predsjednika.

Sljedeći potez Zastupničkog doma njegov je opoziv. Iako nije objavljeno koliko će trajati današnja rasprava, poznato je da će  procedura biti kraća nego 2019. kada je Donald Trump bio optužen za zloporabu ovlasti i ometanje Kongresa u „ukrajinskoj aferi“.

Demokrati imaju dovoljno glasova za Trumpov opoziv, a Bijela kuća očekuje se da im se pridruži 20-ak republikanskih zastupnika.

Na stranu demokrata, a na opće čuđenje čelništva republikanaca, stala su i trojica njihovih predstavnika. I ne samo to - doslovno su se odrekli predsjednika Trumpa pred kamerama.

- Istina je da je predsjednik Trump odgovoran za napad na Kongres i da je nesposoban za obnašanje dužnosti, poručio je Adam Kinzinger, republikanski zastupnik u Kongresu.

Utjecajna republikanka Liz Cheney svoju je odluku već potvrdila.

Donald Trump prvi je put javno komentirao događaje od prošle srijede. Odluku Zastupničkog doma da ga opozove nazvao je „lovom na vještice“, ne prihvaća odgovornost za nasilje i nerede koje su njegove pristaše izazvale u Washingtonu.

Već u srijedu u povijest bi mogao ući kao jedini američki predsjednik koji je dva puta bio opozvan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!