09:44 / 19.03.2021.

Autor: Hina/A.P.C.

Zastupnički dom prihvatio imigracijski zakon

Nancy Pelosi na konferenciji o pravima imigranata

Nancy Pelosi na konferenciji o pravima imigranata

Foto: Jonathan Ernst / Reuters

Američki Zastupnički dom prihvatio je u četvrtak zakon 'Američki san i obećanje'. Prvi imigracijski zakon o kojem se glasalo nakon što je predsjednik Joe Biden preuzeo dužnost otvara put za tzv. sanjare, imigrante koji su stigli u SAD u ranoj dobi sa svojim roditeljima. Uključuje zaštitu i potencijalni put za državljanstvo za nositelje privremenog zaštićenog statusa imigrantima iz zemalja poput Haitija i Venezuele.

Zakon, kojim će 2,5 milijuna imigranata bez dokumenata dobiti priliku zatražiti državljanstvo, prošao je s 228 prema 197 glasova u Zastupničkom domu koji kontroliraju demokrati.


Zastupnički dom glasao je i o drugom imigracijskom zakonu - nazvanom zakonom o modernizaciji poljoprivredne radne snage. Tim bi se zakonom dopustilo da više od milijun poljoprivrednih radnika bez dokumenata zatraži legalni status ako su radili najmanje 180 dana u poljoprivredi više od dvije godine.


Zakon o američkom snu i obećanju i zakon o modernizaciji poljoprivredne radne snage smatraju se pojedinačnim imigracijskim zakonima koji su odvojeni od Bidenova obuhvatnoga zakona kojim se predlaže osmogodišnji put za stjecanje državljanstva za gotovo 11 milijuna imigranata bez dokumenata.


Stručnjaci kažu kako se ne očekuje da će Bidenov zakon dobiti dovoljno republikanskih glasova da prođe u Senatu, no manji imigracijski zakoni za "Sanjare" imaju bolju mogućnost dobiti najmanje 10 republikanskih glasova u Senatu, podijeljenom između republikanaca i demokrata.

Izvršni direktor Amazona Jeff Bezos oglasio se na Instagramu dok su se zastupnici pripremali za glasanje i pozvao zastupnike da prihvate zakon. Bezos je rekao da je njegov otac u SAD s Kube došao sam sa 16 godina i uspio zbog "čvrstine, odlučnosti i podrške i dobrote" Amerikanaca.


- Nadam se da će kreatori politike surađivati kako bi 'sanjarima' stvorili put da dobiju državljanstvo i dali prednost raznovrsnijim imigracijskim reformama, napisao je Bezos dodavši kako "obitelji Amerikanaca to zaslužuju".


Neki zastupnici, poput republikanke Marije Elvire Salazar, ne misle da je zakon dobar put.


Salazar je u srijedu predvodila skupinu od 9 republikanskih zastupnika u iznošenju protuargumenata imigracijskog plana demokrata, koji su nazvali neizvedivim u jeku sve jače krize na južnoj granici.


Tajnik nacionalne sigurnosti Alejandro Mayorkas nedavno je rekao da su pokušaji graničnih prijelaza gotovo dosegli najvišu razinu u posljednjih 20 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!