Zastupnički dom za ograničavanje Trumpovih ovlasti u ratu protiv Irana

10.01.2020.

07:51

Autor: T.V./Hina

default error photo
Zastupnički dom američkog Kongresa prihvatio je rezoluciju kojom se ograničavaju ovlasti predsjednika Donalda Trumpa u daljnjim vojnim akcijama protiv Irana.
Zastupnički dom američkog Kongresa prihvatio je rezoluciju kojom se ograničavaju ovlasti predsjednika Donalda Trumpa u daljnjim vojnim akcijama protiv Irana.

Demokrati, koji u tom tijelu imaju većinu, optužili su Trumpa da se ponašao nepromišljeno. Republikanci su optužili demokrate da su ugrozili zemlju donoseći rezoluciju koju smatraju "praznom političkom gestom" na početku godine u kojoj će se održati predsjednički izbori.

Sudbina rezolucije u Senatu i dalje je neizvjesna jer u njemu većinu imaju republikanci. Ako rezoluciju prihvate Zastupnički dom i Senat, nije potreban Trumpov potpis da bi stupila na snagu, iako se demokrati i republikanci ne slažu o tome je li obvezujuća.

A dok se zastupnici demokrata rezolucijama suprotstavljaju predsjedniku Trumpu, on objavljuje nove tvrdnje o ubojstvu iranskoga generala Sulejmanija.

- Uhvatili smo totalno čudovište i izvukli ga, a to se trebalo dogoditi odavno. Učinili smo to jer su htjeli raznijeti naše veleposlanstvo, rekao je novinarima u Bijeloj kući. 

Trump je smaknuće glavnog iranskoga generala uključio i u svoju predizbornu kampanju. Tako je na skupu u Toledu, u saveznoj državi Ohiu, izjavio da je njegova smrt spasila američke živote.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!