Zatočeni Bazoum primio svog liječnika, nigerijsko vjersko izaslanstvo u Niameyju

12.08.2023.

23:34

Autor: P.F./Hina/HRT

Stanje u Nigeru

Stanje u Nigeru

Foto: Mahamadou Hamidou / Reuters

Nigerski predsjednik Mohamed Bazoum kojeg vojnici nakon državnog udara drže u pritvoru u njegovoj predsjedničkoj rezidenciji, primio je u posjet svog liječnika, rekao je njegov savjetnik dok se izaslanstvo nigerijskih vjerskih vođa sastalo s predstavnicima vojnog režima.

"Predsjednika Republike" Mohameda Bazouma posjetio je danas njegov liječnik koji mu je donio jelo, kao i njegovu sinu i supruzi koji su s njim, rekao je savjetnik predsjednika svrgnutog 26. srpnja.

Dobro je s obzirom na situaciju, dodao je.

Nekoliko predstavnika organizacija i zemalja koje su do državnog udara bile saveznici Nigera, izrazilo je zabrinutost zbog uvjeta pritvora i zdravstvenog stanja svrgnutog predsjednika.

Nevladina organizacija Human Rights Watch koja je razgovarala s Bazoumom, rekla je da je postupanje s njegovom obitelji ocijenio neljudskim i okrutnim, bez struje i dodira s ljudima, a za jelo dobivaju samo tjesteninu i rižu, prenosi američki CNN.

Istog dana u Niamey su doputovali nigerijski muslimanski vjerski vođe kako bi se sastali s predstavnicima vojnog režima.

Vjerske vođe je primio nedavno imenovani civilni premijer Ali Mahaman Lamine Zeine, a zatim i čelnik vojnog režima, general Abdourahamane Tiani, objavila je nigerska televizija.

Zadaća misije je smiriti napetost koju je potaknula moguća vojna intervencija ECOWAS-a, rekao je taj izvor.

Vojni režim je u utorak odbio primiti zajedničko izaslanstvo ECOWAS-a, Afričke unije i UN-a.

Nigerijsko posredovanje događa se u času kada ECOWAS i dalje daje prednost diplomatskom rješenju krize, pošto je ipak odobrio raspoređivanje interventnih snaga kako bi se Bazoum vratio na svoju dužnost.

Vremenski plan i načini eventualne zapadnoafričke vojne intervencije nisu poznati. No po riječima predsjednika Obale Slonovače Alassanea Ouattare, čija zemlja sudjeluje u mirovnim snagama, one bi trebale biti sposobne intervenirati čim prije.

Mogućnost vojne intervencije ECOWAS-a potiče zabrinutost za Bezouminu sigurnost: iz njegova okružja doznaje se da je nova vlast u Niameyju zaprijetila napadom na njega ako se intervencija dogodi.

Odluke ECOWAS-a dobile su posvemašnju potporu Francuske i SAD-a koje podupiru vodstvo i rad ECOWAS-a na ponovnoj uspostavi ustavnog poretka.

Te dvije zemlje imaju u Nigeru stacionirane snage za borbu s naoružanim džihadistima koji siju smrt u Sahelu.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!