20:14 / 06.07.2018.

Autor: HRT

Zatočeni dječaci pisali roditeljima, Elon Musk šalje svoje inženjere u pomoć

Foto. Facebook, Thai Navy Seal

Foto. Facebook, Thai Navy Seal

Foto: - / -

U špilji opasno pada razina kisika i liječnici kažu da dječacima prijeti hipoksija, odnosno stanje smanjene količine kisika u stanicama koje za posljedicu ima poremećaje u funkcioniranju cijeloga tijela.

Vrijeme nije saveznik spasiocima koji nastoje izvući 12 malih nogometaša i njihova trenera, koji su tijekom istraživanja ostali zarobljeni u špilji na sjeveru Tajlanda. I dalje se govori o mogućnosti da ostanu ondje sve dok se voda ne povuče na kraju kišne sezone, a to je za četiri mjeseca.

Neki stručnjaci ipak tvrde da bi mogli biti spašeni za nekoliko dana ako vrijeme bude na njihovoj strani. Meteorolozi na sjeveru Tajlanda za sutra najavljuju jake pljuskove, koji neće stati sljedećih pet dana.

Pomoć je dječacima ponudio i milijarder, inovator i vlasnik niza kompanija (SpaceX, Tesla, Neuralink, Boring) Elon Musk, koji je na Twitteru objavio da u pomoć dječacima šalje tim inženjera kako bi na terenu procijenili kako pomoći dječacima.Dječaci koji su u špilji zarobljeni dva tjedna pisali su svojim roditeljima, poručivši između ostalog "ne brinite se... jaki smo". U zasebnom pismu trener se ispričao roditeljima zbog cijele situacije.Dok se prijašnjih dana razmatrala mogućnost spašavanja roneći kroz tunele špilje, bušenjem kroz planinu ili čekanjem da razina vode padne,  sada se čini da vremena više nema.

U špilji opasno pada razina kisika i liječnici kažu da dječacima prijeti hipoksija, odnosno stanje smanjene količine kisika u stanicama koje za posljedicu ima poremećaje u funkcioniranju cijeloga tijela, kao i omamljenosti, zaboravnost, pospanost, glavobolju i mučninu. U takvim okolnostima, a nakon što je ronilac, inače bivši pripadnik tajlandskih SEAL-ovaca poginuo pokušavajući dostaviti spremnik s kisikom, jasno je da akcija spašavanja treba početi što je prije moguće.

Ronioci spasioci u visokom su stupnju pripravnosti. Dječaci još nisu naučili roniti. Čekat će se, prema riječima guvernera provincije Chiang Rai Narongsaka Osotthanakona "najmanje rizični uvjeti" za njihovu evakuaciju. Kada će nastupiti takvi "najmanje rizični uvjeti" teško je prognozirati s obzirom na najavu vremenskih uvjeta. Na tom se području predviđa jaka kiša od nedjelje, a time se povećava mogućnost da se i špilja u kojoj se dječaci zasad osjećaju sigurno - poplavi.

Pred spasiocima ozbiljna je utrka s vremenom, a prioritet je dostava spremnika kisika kako bi se razina kisika u špilji povećala. 

Novosel: Možda će dječacima trebati proširivati put i eksplozivom

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!