18:57 / 04.07.2018.

Autor: B.S.LJ./HRT

Zatočeni u špilji - spašavanje može trajati mjesecima, ovo su opcije

-

-

Foto: - / -

Oči cijelog svijeta uprte su u Tajland gdje traje dramatična borba za spas dvanaest dječaka zarobljenih u potopljenoj špilji.
Oči cijelog svijeta uprte su u Tajland gdje traje dramatična borba za spas dvanaest dječaka zarobljenih u potopljenoj špilji. Zbog sve jačih kiša vremena za spašavanje sve je manje. Vojska upozorava da bi izvlačenje moglo potrajati nevjerojatna četiri mjeseca.

Tajlandske specijalne snage objavile su novi video 12 dječaka kako se predstavljaju još zarobljeni u špilji, ali u relativno dobrom tjelesnom stanju. Mornarički specijalci odsad će dežurati uz njih s doktorom i medicinskom sestrom.

Podsjetimo,  mali nogometaši i njihov trener nestali su prije tjedan dana pri  izletu u špilje kad ih je bujica odsjekla od vanjskog svijeta. Smješteni su kilometrima unutar planine. Preroniti čak dva kilometara čini se kao jedina opcija, no istražuju se i druge jer neće to biti lako izvesti dvanaestorici mladih tinejdžera.Skupina dječaka već je devet dana provela u špilji bez hrane i svjetla kada su ih u ponedjeljak spasioci pronašli. BBC opisuje nekoliko načina na koje bi ih se moglo izvući, uz napomenu da vlasti kažu da mogu proći tjedni ili čak mjeseci dok se ne osiguraju uvjeti da djeca i trener sigurno napuste špilju.

Ronjenje

Kao jedna od opcija navodi se ronjenje. Dječake bi se moglo obučiti da preplivaju špiljske tunele koristeći se opremom za ronjenje. Ovo je ujedno i najbrža opcija, ali i najopasnija, rekao je Anmar Mirza, vođa američke komisije za spašavanje. Profesionalnim roniocima je, naime, trebalo nekoliko sati da od ulaza dođu do skupine zarobljene u špilji. Prošli su pritom kroz male prolaze pune krhotina. Probijajući se, paralelno su pokušavali ispumpavati vodu kako bi očistili prolaz. Valja imati na umu da dječaci zarobljeni u špilji nisu obučeni ronioci. Štoviše, mnogi od njih ne znaju ni plivati. Spasioci bi mogli dječake opskrbiti maskama za lice i instalirati ronilačke linije, osigurati spremnike kisika i štapove koji svijetle u mraku kako bi im osvijetlili put. No, stručnjaci upozoravaju na velik rizik. Toliko velik da neki na ovu opciju upućuju kao na onu posljednju.

Bušenje

Vlasti su pokušale bušiti rupe na špiljskim zidovima kako bi se oslobodilo dijela vode koja je preplavila špilju, ali gustoća stijene otežava te napore. Izbušena rupa u stijeni kroz koju bi se djecu i trenera izvuklo također je jedna od opcija koje se spominju. No da bi taj proces uopće počeo, iznad špilja trebalo bi probiti nove putove kojima bi prošla teška mašinerija za bušenje. Povrh toga, upozorava Anmar Mirza, prije ikakva bušenja špilja, treba provesti njihovo istraživanje da bi se uopće znalo gdje bušiti kako bi se došlo do dječaka i trenera. Mirza upozorava kako to možda zvuči jednostavno, ali da bi pronalazak pravog puta bušenja bio jednak pronalasku igle u plastu sijena.

Pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić rekao nam je danas kako, ako se donese odluka da se djeca izvlače uskim kanalima špilje, očekuju poziv za pomoć.Čekanje da se voda povuče

U slučaju da se voda povuče, zarobljeni bi mogli sigurno pješice napustiti špilju. No stručnjaci upozoravaju da bi se na povlačenje vode moglo čekati mjesecima jer upravo slijedi sezona monsunskih kiša, što znači jedan ili dva pljuska na dan, katkad i više.

BBC piše i o opasnostima u špilji - dječaci u dobi od 11 do 16 godina i njihov 25-godišnji trener smješteni su zbijeni na maloj stijeni. Okoliš je vlažan, a oni moraju ostati utopljeni i suhi kako ne bi došlo do pothlađenosti. Prijetnju predstavljaju i mogući odroni stijena, ali ono što spasioce najviše zabrinjava jest rast razine vode koja bi mogla otežati dolazak pristupnim putovima, ugroziti opskrbu zrakom i spriječiti pokušaj evakuacije. Djeca moraju ostati mirna na mjestu gdje se nalaze, u suprotnom riskiraju pad i utapanje.

Djeca su u utorak opskrbljena hranom i lijekovima, uključujući energetske gelove i paracetamol. Spasioci će zarobljene u špilji opskrbljivati hranom, istodobno će ih učiti roniti te ispumpavati vodu. Vlasti kažu da je većina dječaka neozlijeđena, iako su neki slabi i s lakšim ozljedama. S njima su liječnik i medicinska sestra koji će odlučiti jesu li dovoljno jaki za evakuaciju. Ronioci su špilju opskrbili i spremnicima kisika.

Djeci trenutačno najteže pada mrak pa će im spasioci osigurati svjetlo i praviti im društvo. Uspostavlja se i komunikacijska mreža kako bi se djeca čula s roditeljima. Psihički su djeca dobro, rekao je jedan od ronilaca koji ih je imao priliku vidjeti, dodavši kako je veliku ulogu odigrao njihov trener koji ih je uspio održati na okupu i sačuvati im snagu, "što ih je doslovce spasilo".

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!