Zatvarajući susret katoličke mladeži Papa poručio da mu je san mir u svijetu

06.08.2023.

13:44

Autor: I.Z./HRT/Hina

Papa Franjo zatvorio je danas međunarodni susret katoličke mladeži velikom misom na otvorenom, kazavši među ostalim da mu je san mir u svijetu, posebno kada je posrijedi Ukrajina.

San o miru


Završnoj misi održanoj u parku uz rijeku u portugalskoj prijestolnici prisustvovalo je oko milijun i pol vjernika, objavio je Vatikan, pozivajući se na informacije lokalnih vlasti.

Mnogi su vjernici prespavali na otvorenom jer su jučer navečer ondje sudjelovali u bdijenju koje je predvodio Papa.

U govoru održanom nakon mise 86-godišnji Franjo je pozvao mlade da iskustva sa šestodnevnog okupljanja ponesu kući i primijene ih u svakodnevnom životu.

- Dragi prijatelji, dopustite meni, jednome starcu da s vama mladima podijeli san koji u sebi nosim - a to je san o miru, san o mladima koji mole za mir, koji žive u miru i grade mirnu budućnost, rekao je Sveti Otac.

- Dok se budete vraćali svojim domovima molim vas da nastavite moliti za mir. Štoviše, upravo ste vi znak mira za ovaj svijet, jer pokazujete da različite nacionalnosti, jezici i povijest mogu ujediniti ljude umjesto da ih dijele. Vi ste nada jednoga drugačijeg svijeta, poručio je.

Zamolio ih je da misle i na one mlade ljude koji nisu mogli prisustvovati događaju zbog brojnih oružanih sukoba i ratova u svijetu.

- Razmišljajući o ovome događaju osjećam golemu tugu zbog voljene Ukrajine, koja i dalje jako pati, istaknuo je. 

Poruka mladima: Čuvajte se lažne sreće


Franjo se danas navečer vraća u Rim, a prethodno je zahvalio svim volonterima koji su sudjelovali u obilježavanju Svjetskoga dana mladih.

Sastao se i s petnaesteročlanim izaslanstvom mladih Ukrajinaca.

Na današnjoj misi koncelebriralo je 700 biskupa i 10.000 svećenika, koji su pomogli u pričesti mnoštva vjernika.

Papa je najavio da će se sljedeći Svjetski dan mladih održati 2027. godine u Seulu u Južnoj Koreji.

Jedna od stalnih tema za vrijeme boravka pape Franje u Portugalu bili su društveni mediji i njihov potencijalno negativan učinak na mlade.

U porukama i govorima održanim protekli tjedan Sveti Otac ih je pozvao da se čuvaju lažne sreće koja na njih vreba u virtualnom svijetu.

Papin posjet Portugalu održan je u sjeni izvještaja portugalske komisije otprije šest mjeseci prema kojemu su svećenici u toj zemlji više od 70 godina seksualno zlostavljali najmanje 4815 maloljetnika.

Riječ je o tek jednom u nizu sličnih izvještaja iz raznih dijelova svijeta koji su u posljednjih nekoliko godina pridonijeli da se razotkrije svećeničko seksualno zlostavljanje maloljetnika i koji su uzdrmali Katoličku Crkvu.

Franjo je u srijedu rekao da je Crkvi potrebno "ponizno i trajno pročišćenje" kako bi se uspjela nositi s "mučnim kricima" žrtava svećeničkog seksualnog zlostavljanja. Istog se dana privatno susreo s 13 žrtava. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!