23:13 / 16.08.2018.

Autor: HRT

Zatvoren vojni kamp za djecu na Zlatiboru

-

-

Foto: - / -

Vojne odore, oružje, obuka kao u pravoj vojsci za 44-ero djece od kojih je 10 djevojčica.
Srbijanska policija noćas je ušla u tzv. patriotski logor u Zlatiboru, u kojemu su djeca i mladići u dobi između 13 i 23 godine uvježbavali vojne vještine. Kamp, koji je podignut po uzoru na slične ruske, zatvoren je. Predsjednik Aleksandar Vučić okomio se na organizatore, ali i poslao jasnu poruku roditeljima.

"To i kad radite ,ne mora i ne bi se trebalo raditi u uniformama. Nama to kao zemlji nije potrebno i takve stvari država Srbija neće tolerirati. Ma kako to bilo nekome nepopularno čuti, to nije Srbija budućnosti i to nije Srbija kakvom se želimo ponositi", rekao je Vučić.



Podsjetimo, mediji u Srbiji izvjijestili su o neobičnom kampu na planini Zlatibor. Vojne odore, oružje, obuka kao u pravoj vojsci za 44-ero djece od kojih je 10 djevojčica. Organizatori su ratni veterani, čiji je predsjednik Željko Vukelić, inače bivši diverzant i ratni zapovjednik srpske paravojske koji je i osobno ratovao u Hrvatskoj.

Vojna obuka kao i svaka druga, malo borilačkih vještina, malo s puškom. No, na Zlatiboru u Srbiji vježbaju polaznici od 12 do 23 godine starosti. Što maloljetnici rade u vojnim odorama i s oružjem u ruci? Oružje pokazano pred kamerama možda jest maketa, ali mlađahni polaznici imaju ozbiljna očekivanja od obuke.

"U slučaju neke nepogode ili možda nekog rata, nuklearnog, da bi znao da se odbranim", kaže jedan od polaznika. "Ne daj bože da nas netko napadne na ulici. Pomoću ovoga ćemo znati da se odbranimo", kaže drugi.

Kamp je, kažu organizatori, prijavljen kao obični javni skup. I tako uz državnu suglasnost u zemlji koja se priključuje Europskoj uniji djeca vježbaju u vojnoj opremi po uzoru na kampove u Rusiji. Općina Čajetina daje materijalnu potporu i sve vidi kao pozitivnu stvar.

Organizatori objašnjavaju kako su ovdje i djeca iz Rusije, a u travnju su mladi Srbi bili u ruskom kampu. Pogledajte reportažu o kampu:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!