Zatvorenici Guantanama pokazuju znakove "ubrzanog starenja"

22.04.2023.

07:46

Autor: M.Š./Hina/HRT

Prosvjed ispred Capitola u Washingtonu

Prosvjed ispred Capitola u Washingtonu

Foto: Elizabeth Frantz / REUTERS

Zatvorenici koji su godinama držani u američkom pritvorskom objektu Guantanamo Bay na Kubi pokazuju znakove "ubrzanog starenja", rekao je u petak visoki dužnosnik Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC).

- Pozivamo američku administraciju i Kongres da zajedno rade na pronalaženju odgovarajućih i održivih rješenja za rješavanje ovih problema, rekao je Patrick Hamilton, voditelj izaslanstva ICRC-a za Sjedinjene Države i Kanadu.

Njegovi komentari došli su nakon posjeta postrojenju u ožujku nakon 20-godišnje stanke, kada je rekao da ga je "zapanjilo kako oni koji su i danas u pritvoru imaju simptome ubrzanog starenja, pogoršane kumulativnim učincima njihovih iskustava i godina provedenih u pritvoru".

Pozvao je na adekvatnu psihičku i tjelesnu zdravstvenu skrb za zatočenike te češće kontakte s obitelji.

Glasnogovornik Pentagona rekao je da američko ministarstvo obrane "trenutačno pregledava izvješće".

Kamp Guantanamo osnovao je republikanski predsjednik George W. Bush 2002. za smještaj stranih osumnjičenika za terorizam nakon napada otetim zrakoplovom na New York i Pentagon 2001. u kojima je poginulo oko 3000 ljudi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!