10:49 / 02.11.2018.

Autor: D.M./Hina

Završena istraga - ne zna se odakle Praljku otrov

-

-

Foto: - / -

Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je da istragom samoubojstva nije uspjelo utvrditi na koji se način i kada domogao cijankalija.
Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je kako istraga okolnosti samoubojstva generala Slobodana Praljka u haškoj sudnici nije pokazala kada se i kako bivši zapovjednik Glavnog stožera HVO-a domogao cijankalija.

- Na izricanju presude Slobodan Praljak popio otrov i preminuo

Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je da nije uspjelo utvrditi na koji se način i kada domogao cijankalija koji je popio nakon što je pravomoćno proglašen krivim za ratne zločine u BiH niti je li mu netko u tome pomogao. "Istraga smrti g. Slobodana Praljka dovršena je. Branjenik Praljak prošle je godine počinio samoubojstvo u sudnici Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) nakon što je sud objavio presudu protiv njega. Istraga nije pokazala na koji je način i kada g. Praljak nabavio cijankalij koji je koristio. Nije utvrđeno nijedno kazneno djelo", navodi se u priopćenju državnog odvjetništva objavljenom na njihovoj internetskoj stranici.

Praljak je u haškoj sudnici  29. studenoga 2017., nakon što mu je žalbeno vijeće potvrdilo presudu od 20 godina zatvora za ratne zločine u Herceg-Bosni, popio sadržaj bočice koju je do tada skrivao. Ubrzo nakon toga je preminuo. Prema službenim informacijama to se dogodilo dva sata poslije u bolnici Westeinde. ICTY je zatražio od nizozemskih vlasti da i one provedu istragu.

Utvrdili su da posjedovanje cijankalija nije kazneno djelo u Nizozemskoj. Pregledom snimaka nadzornih kamera iz pritvora i prostorija Haškog suda nije uočeno ništa sumnjivo i nije se vidjelo niti da je Praljak nosio bočicu niti da mu je tko drugi dao. Prema iskazima svjedoka s kojima je nizozemsko državno odvjetništvo razgovaralo, Praljak je o samoubojstvu razmišljao neko vrijeme. Spakirao je svoje stvari, s nekoliko se ljudi oprostio, no svjedoci su to povezivali s krajem žalbenog postupka. U oproštajnom pismu obitelji napisao je da je davno odlučio prekinuti svoj život u slučaju osuđujuće presude.

Nizozemsko državno odvjetništvo navodi da se ne može isključiti da je Praljak bio dugo vremena u posjedu otrova jer se može spremiti u obliku suhe tvari i za samoubostvo je potrebna mala količina. "U tom kontekstu nije čudno da je doprema ili čuvanje tvari prošlo nezamijećeno", zaključili su Nizozemci.

U prosincu prošle godine ICTY je objavio da je neovisna stručna istraga provedena nakon samoubojstva generala Slobodana Praljka utvrdila da nije bilo propusta ili manjkavosti u pravnom okviru Haškog suda kad je rječ o  tretmanu zatvorenika i da prema tome nije potrebna nikakva izmjena pravila o njegovu radu. Praljkova odvjetnica Nika Pinter nakon njegova samoubojstva kazala je novinarima da je Praljak to učinio jer nije mogao živjeti s presudom ratnog zločinca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!