12:39 / 25.09.2021.

Autor: Miro Aščić/Dnevnik HTV-a/IMS

Završila trogodišnja pravna bitka na relaciji Kanada - SAD- Kina

Arhivska fotografija

Arhivska fotografija

Foto: Lindsey Wasson / Reuters

Završila je tri godine duga pravna bitka na relaciji Kanada - Sjedinjene Američke Države - Kina. Postignuta je nagodba američkog pravosuđa i odvjetnika kojom su optužbe protiv financijske direktorice tehnološke korporacije Huaweija Meng Wanzhou, koja je od 2018. bila u kućnom pritvoru u Kanadi, odgođene. Odmah nakon toga u Kini su na slobodu puštena dvojica Kanađana, uhićeni nekoliko dana nakon Wanzhou te bez dokaza optuženi za špijunažu. 

video thumb

Nakon tri godine kućnog pritvora u kandaskom Vancouveru, financijska direktorica Huaweija napustila je Kanadu i na putu je za Kinu. U Americi je optužena za financijsku pronevjeru, neke je pogreške priznala, ali je ministarstvo pravosuđa predložio sudu u New Yorku da postupak odgodi do 1. prosinca sljedeće godine, a ako sporazum ne bude osporen, optužbe će biti povučene.

Kina je zauzvrat odmah oslobodila dvojicu kanadskih državljana, u Kini poznatih kao "dva Michaela". Michael Spavor i Michael Kovrig uhićeni su samo nekoliko dana nakon pritvaranja direktorice Huaweija pod optužbom da su špijuni, a u zatvoru u Kini proveli su više od 1000 dana.

- Imao sam priliku razgovarati s predsjednikom Xijem prije više godina. Znam da su Kanađani sretni što su oni sada na putu kući, komentirao je kanadski premijer Justin Trudeau. 

Kanada je bila uvučena u diplomatski sukob, a Kina je od početka proces protiv Meng nazivala politički orkestriranim i tvrdila da uhićenje dvojice Kanađana s tim nije povezano. Razmjena zarobljenika, kako su to neki nazvali, djelomično će smanjiti napetosti između SAD-a, Kanade i Kine, ali novi su sporovi na obzoru.

Kina ne gleda blagonaklono na američki pakt s Australijom i Velikom Britanijom, koji uključuje izgradnju nuklearnih podmornica za Australiju, a još je više zabrinjava QUAD, skupina koju čine Japan, SAD, Australija i Indija. Njezini čelnici sastali su se u Washingtonu. 

- Mi smo četiri glavne demokracije s dugom povijesti suradnje. Znamo kako poslovati i dorasli smo izazovu - poručio je tom prilikom američki predsjednik Joe Biden.

Ta skupina dijeli zabrinutost zbog jačanja kineskog utjecaja u regiji. Peking je pak rekao da je to zatvorena i ekskluzivna skupina usmjerena protiv drugih zamalja i da je osuđena na propast.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!