20:56 / 17.10.2021.

Autor: Branka Slavica/Dnevnik/IMS/HRT

Završio Bidenov 'medeni mjesec'

Biden gubi potporu

Biden gubi potporu

Foto: Dnevnik / HTV

Završio je medeni mjesec Joea Bidena s biračima. Američki predsjednik gubi potporu među neovisnim biračima, Afroamerikancima, Latinoamerikancima i ženama. Njegovi prijedlozi o infrastrukturnoj i socijalnoj obnovi zemlje i dalje su uglavnom popularni, ali prosječni građani gube strpljenje za duge i kompleksne pregovore demokrata u Washingtonu oko zakona koji bi Bidenova obećanja pretvorili u djela.

U Bijelu kuću Joe Biden ušao je s povijesnom potporom, za njega je glasalo više od 80 milijuna Amerikanaca. Devet mjeseci poslije, prema prosjeku nacionalnih anketa, podupire ga manje od 44 posto građana.

- Ako se to usporedi s potporom ostalim izabranim američkim predsjednicima nakon Drugoga svjetskog rata, potpora predsjedniku Bidenu najniža je među njima. Jedina je iznimka Donald Trump, kaže Charlie Cook, The Cook Political Report.

Jesen je donijela nove probleme, inflaciju i poskupljenja, u rujnu je kreiran rekordno nizak broj radnih mjesta. John Fortier iz American Enterprise Institutea kaže kako postoji zabrinutost jer se situacija s COVID-om ne razvija kako se očekivalo. Iako je sada malo bolje, ostaju brige zbog gospodarstva i pitanja hoće li se sve vratiti u normalu, dodaje.

Demokrati podijeljeni oko Bidenove 'socijalne mreže'

Predsjednik obilazi zemlju kako bi pojasnio što bi prosječan Amerikanac dobio kada bi njegovi prijedlozi bili potvrđeni u Kongresu, od bolje zdravstvene i ekološke zaštite do kvalitetnijeg obrazovanja i skrbi za djecu. Iako demokrati tijesnom većinom kontroliraju Kongres, raskol između umjerenog i progresivnog krila stranke koči izglasavanje Bidenovih prijedloga.

- Ako se odulje pregovori i predsjednik ne bude mogao ispuniti obećano, on će se doimati sve neučinkovitijim, stranka će se činiti sve neučinkovitijom, i sve je izglednije da će izgubiti sljedeće izbore, smatra Charlie Cook. Prvi veliki izbori u SAD-u oni su za Kongres, u studenom sljedeće godine. Do tada predsjednik Biden i demokrati na Capitol Hillu moraju ispuniti makar dio velikih obećanja biračima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!