15:51 / 21.01.2022.

Autor: Željko Raić/Dnevnik/Hina/HRT

Sastanak u Ženevi dao nadu da je diplomatsko rješenje moguće

Antony Blinken i Sergej Lavrov

Antony Blinken i Sergej Lavrov

Foto: Russian Foreign Ministry / Handout via REUTERS

U jeku sve snažnijih napetosti između Zapada i Rusije, u Ženevi su se sastali američki državni tajnik Antony Blinken i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov. Susret nije pomirio goleme razlike koje postoje oko rješavanja rusko-ukrajinske krize, ali je dao nadu da je diplomatsko rješenje moguće. Razgovori se nastavljaju, a odgovor SAD-a na sigurnosne zahtjeve Moskve o proširenju NATO na istok Europe Washington će u pisanom obliku poslati idući tjedan.

Napokon za istim stolom, kako bi se ponovilo sve ono što se već odavno zna. Dvije strane imaju potpuno drukčija razmišljanja o rješavanju problema između Ukrajine i Rusije, i teško je očekivati da je ovaj susret riješio sve napetosti.


Blinken je nakon razgovora s Lavrovom izjavio da će se Moskva suočiti s "brzim, oštrim i jedinstvenim odgovorom" ako napadne Ukrajinu.

- Razgovor s ministrom Lavrovom bio je otvoren i sadržajan. Ali najvažnija je poruka koju sam uputio u ime moje zemlje i europskih partnera da čvrsto stojimo iza Ukrajine u obrani njezine suverenosti. Bilo kakav oblik ruske intervencije za nas je invazija, na koju ćemo odmah odgovoriti, poručio je.

Lavrov je rekao da se nastavlja dijalog o sigurnosnim zahtjevima Moskve i da očekuje pisane odgovore od Washingtona idući tjedan.

Rusija nije nikada ugrozila bilo kojeg Ukrajinca

Sergej Lavrov

Lavrov je na konferenciji za medije nakon sastanka rekao da se nada da će se ohladiti emocije oko Ukrajine i ponovio da Rusija ne predstavlja prijetnju svom susjedu, bivšoj sovjetskoj republici. 


- Rusija nije nikada ugrozila bilo kojeg Ukrajinca. A to što se predsjednik Zelenski tako ponaša, prema nalogu svojih nalogodavaca sa Zapada, i plaši svoje građane nekom invazijom, nema temelja. Pitanje je tko je prava prijetnja miru, mi ili netko drugi?, rekao je.


Blinken je rekao da je Washington pristao dati pisanu izjavu Rusiji nakon što je Moskva zatražila sigurnosna jamstva, među kojima i obećanje da se Ukrajina nikada neće moći pridružiti NATO-u.


Lavrov rekao je da Moskva još uvijek čeka taj pisani odgovor. 


- Ne mogu vam reći jesmo li na pravom ili krivom putu. Shvatit ćemo to kada dobijemo američki odgovor na papiru na sve točke našeg prijedloga, rekao je Lavrov.


Međutim, obojica su izjavila da su otvoreni za daljnji dijalog, a Blinken smatra kako ima nade da bi se zajednički sigurnosni problemi mogli riješiti.

Bili smo jasni, ako bilo kakve ruske vojne snage prijeđu preko ukrajinske granice, to je invazija

Antony Blinken

On je opisao današnje razgovore s Lavrovom, čije je svrha bila smanjiti napetosti zbog ruskog gomilanja vojnika nedaleko od ukrajinske granice, kao otvorene i korisne.  


- Bili smo jasni, ako bilo kakve ruske vojne snage prijeđu preko ukrajinske granice, to je invazija. Naići će na brz, oštar i jedinstven odgovor SAD-a i naših partnera i saveznika, rekao je Blinken na novinskoj konferenciji u Ženevi.


Zapadne zemlje strahuju da Moskva planira novi napad na Ukrajinu na koju je izvršila invaziju 2014. i anektirala Krim. Rusija to poriče, ali navodi da bi mogla poduzeti neodređenu vojnu akciju ako joj se ne ispune sigurnosni zahtjevi.

Blinken tvrdi da vjeruje u dobru volju, ali isto tako i u čvrste podatke. A argumenti postoje i bacaju otvorenu sumnju da Moskva sprema invaziju na Ukrajinu.

Činjenica je da je Rusija rasporedila više od 100 tisuća dobro naoružanih vojnika na granici s Ukrajinom. Isto tako postoje i ruske snage u Bjelorusiji, koje predsjedniku Putinu omogućuju da zapovjedi invaziju sa sjevera, istoka i juga na Ukrajinu. A planovi invazije su postojeći i realni, rekao je.

Ruska strana i opet odbacuje optužbe o mogućoj invaziji. Pozivaju na rješenje drugog problema - kršenja nepisanog dogovora nakon raspada Sovjetskog Saveza, o tome da se NATO neće širiti na istok.

- Mi ne govorimo kao oni o nekim imaginarnim prijetnjama, već realnoj opasnosti. U Ukrajinu stižu strani vojnici, avionima se dovozi oružje, a sada se uključuje i Europska unija, želi stvoriti neku novu vojnu misiju u toj zemlji. Očito se osjećaju zanemareno, pa sad hoće podsjetiti svjetsku javnost da i oni postoje, rekao je Lavrov.

Bez figa u džepu


Višesatni razgovori bili su teški, ali i otvoreni. Nije bilo figa u džepu i poruke koje su izrečene jasne su i nedvosmislene. Blinken je rekao da je Washington tijekom razgovora u petak nastojao utvrditi je li Moskva spremna krenuti diplomatskim putem kako bi smirila napetosti oko Ukrajine.


- Rusija ima izbor - diplomatski put rješavanja problema, koji vodi prema miru i stabilnosti, ili put koji vodi prema sukobu, a koji će dovesti do ozbiljnih posljedica. A mi smo spremni odgovoriti na oba načina, poručio je Blinken.

Obje strane su se složile da je važno da se diplomatski proces nastavi, rekao je.

- Razgovarali smo zaista vrlo otvoreno, i razgovarat ćemo opet, ali se nadam da će emocije ipak biti malo manje izražene, jer to nije dobro za rješavanje ovakvih tema, rekao je Lavrov.


Lavrov je rekao i da je ruski predsjednik Vladimir Putin uvijek spreman za kontakte s američkim predsjednikom Joeom Bidenom, ali da svaki kontakt treba biti dobro pripremljen. 

video thumb

Blinken i Lavrov rukovali su se uoči razgovora u petak u hotelu President Wilson u švicarskoj Ženevi i složili se da ne očekuju napredak u razgovorima. 


- No nadam se i očekujem da možemo testirati ostaje li otvoren put diplomacije i dijaloga. Predani smo nastavku tog puta, mirnom rješavanju naših razlika i nadam se da ćemo taj prijedlog danas testirati, rekao je Blinken. 


No nastojanja Washingtona da s Europljanima oformi zajedničku frontu prema Moskvi zakomplicirao je sam američki predsjednik Joe Biden kada je u srijedu rekao da predviđa da će Rusija "ući" u Ukrajinu te da će Moskva to skupo platiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!