Zbog ciklona na Novom Zelandu najmanje sedam mrtvih i 10.000 raseljenih

17.02.2023.

07:23

Autor: Hina/HRT/V.G.

Novi Zeland

Novi Zeland

Foto: New Zealand Defence Force / Reuters

U ciklonu Gabrielle koji je teško pogodio Novi Zeland poginulo je najmanje sedmero ljudi, a 10.000 ih je raseljeno nakon najveće oluje u toj zemlji posljednjih desetljeća.

Gabrielle, koja je u nedjelju pogodila Novi Zeland prije nego što se probila niz istočnu obalu Sjevernog otoka, odsjekla je čitave gradove, odnijela farme, mostove i stoku te potopila kuće, zarobivši ljude na krovovima.

Broj mrtvih porastao je tijekom noći u petak, nakon što je u bolnici preminuo drugi dobrovoljni vatrogasac, Craig Stevens, kojega je zahvatilo klizište u blizini Aucklanda početkom tjedna.

Vlasti upozoravaju da se moraju pripremiti za porast broja smrtnih slučajeva.

Komunikacija i pristup brojnim područjima i dalje su otežani, a poduzimaju se nadzorni letovi kako bi se ispitala šteta i identificirali oni koji bi mogli biti izolirani.

Konvoji kamiona koji prevoze hranu, vodu, lijekove i gorivo kreću se u udaljena područja, a obrambene snage koriste brodove za prijevoz potrebnih stvari u područja istočne obale.

Kiri Allan, ministrica regionalnog razvoja koja također živi u jednom od najteže pogođenih područja, rekla je za 1News da su supermarketi sada bolje opskrbljeni, da su zalihe stizale do nekih od najizoliranijih zajednica, a da se telefonska mreža vraća u malim područjima.

- Pred nama su veliki infrastrukturni izazovi. Nakon što prođemo kroz ovaj trenutni odgovor, dobit ćemo veliki danak u smislu troškova i onoga što trebamo učiniti, rekla je.

I dok su timovi za potragu i spašavanje i dalje djeluju vrijeme se u petak počelo popravljati. Meteorološka služba MetService rekla je da više nemaju nikakva vremenska upozorenja na Novom Zelandu i da se predviđa sunčano vrijeme za većinu Sjevernog otoka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!