10:50 / 22.12.2021.

Autor: M.M./HRT/Hina

Zbog COVID-a očekivani životni vijek u 2020. u SAD-u skraćen za 1,8 godina

Zbog COVIDA očekivani životni vijek u 2020. u SAD-u skraćen za 1,8 godina

Zbog COVIDA očekivani životni vijek u 2020. u SAD-u skraćen za 1,8 godina

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Očekivani životni vijek u Sjedinjenim Državama u 2020. je skraćen za 1,8 godina, konačni su službeni podaci. To je najveći pad broja stanovnika u više od 75 godina, a velikim je dijelom uzrokovan posljedicama pandemije bolesti COVID-19.

Očekivani životni vijek u trenutku rođenja prošle je godine u Sjedinjenim Državama iznosio 77 godina za ukupnu populaciju, što je manje u odnosu na 2019. kada je iznosio 78,8 godina, podaci su američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Za mušku populaciju taj je broj iznosio 74,2 godine, a za žene 79,9.

Sveukupno gledajući, COVID je bio treći vodeći uzrok smrtnosti u državi, a to je 350.000 smrtnih slučajeva ili nešto više od desetine svih registriranih smrtnih slučajeva, stoji u izvješću CDC-a, koji je finalizirao preliminarne podatke iz srpnja.

Povećao se i broj umrlih od ostalih uzroka, vjerojatno povezanih s poteškoćama u pristupu zdravstvenoj skrbi uzrokovanim pandemijom.

Prvi je put broj smrtnih slučajeva od posljedica dijabetesa premašio 100.000, dok je broj smrtnih slučajeva od slučajnih/nenamjernih ozljeda premašio 200.000 - i u ovom slučaju prvi put otkako se vodi evidencija.

Ti su podaci objavljeni nakon što je američki Ured za popis stanovništva objavio priopćenje u kojemu stoji da je pandemija utjecala na najnižu stopu rasta stanovništva u povijesti zemlje, djelomično zbog broja smrtnih slučajeva od posljedica COVID-a i zbog manjeg broja doseljenika.

U godinu dana najniža stopa povećanja broja stanovnika od osnutka nacije

U godinu dana, a računa se razdoblje do 1. srpnja, stanovništvo Sjedinjenih Država povećalo se za 392.665 stanovnika ili za samo 0,1 posto, što je "najniža stopa od osnutka nacije", stoji u priopćenju agencije.

- Porast broja stanovnika u SAD-u godinama je usporen zbog niže stope nataliteta i zbog smanjenog broja imigranata, a istodobno stopa smrtnosti raste zbog starenja stanovništva, rekla je Kristie Wilder, demografkinja Odjela za stanovništvo pri Uredu za popis stanovnika.

Ističe da je "s obzirom na utjecaj pandemije, ova kombinacija rezultirala povijesno sporim tempom porasta broja stanovnika u Sjedinjenim Državama."

Čak i kada u obzir uzmemo pad broja useljenika u posljednjih 12 mjeseci, ukupna neto međunarodna migracija od 244.622 osobe u 2020. godini prvi je put premašila prirodni prirast broja rođenih u Sjedinjenim Državama u odnosu na broj umrlih - 148.043, stoji u objavi agencije.

Zbog kašnjenja u evidentiranju smanjenog broja stanovnika zbog pandemije, u zadnjem izvješću Ureda za popis stanovnika kombinirani su podaci koji se odnose na godišnju procjenu broja stanovnika iz 2020. s ostalim izvorima, a to su podaci o rođenima, umrlima i useljenicima.

Između 2020. i 2021. godine 33 države su evidentirale porast broja stanovnika, a u 17 američkih saveznih država i u Distriktu Columbiji porast je bio manji.

Prema podacima agencije, u 11 od spomenutih 17 saveznih država zabilježeno je i preko 10.000 manje stanovnika u odnosu na prethodne godine, što se smatra "povijesno velikim" brojem država s manjim prirastom broja stanovnika.

Zasebno provedena analiza pokazala je da je Teksas imao najveći porast stanovništva - 1,1 posto, uglavnom zbog unutarnjih migracija i doseljenja u državu, kao i rasta neto stope nataliteta.

Najveći pad je evidentiran u državi New York, u kojoj je broj stanovnika u samo godinu dana pao za 1,6 posto, najviše zbog unutarnjih migracija, odnosno odlaska stanovnika iz države, objavila je agencija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!