19:11 / 20.08.2021.

Autor: Zdenka Kardum/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Zbog delta-soja sve restriktivnije mjere u svijetu

Cijepljenje

Cijepljenje

Foto: Ammar Awad / Reuters

U svijetu je dosad zabilježeno više od 211 milijuna oboljelih od COVID-a, a posljednjih dana u Sjedinjenim Državama ponovno je 155 tisuća novozaraženih. Mnoge zemlje zbog delta-varijante opet uvode restriktivne mjere. Davanje treće doze nastavljeno je u Izraelu, zemlji koja prednjači u cijepljenju.


Izrael je zbog naglog širenja zaraze uglavnom delta-inačicom - odlučio cijepiti stanovnike starije od 40 godina - trećom dozom Fajzerova cjepiva. Među prvima ju je primio izraelski premijer.

- Izrael je pionir u davanju treće doze cjepiva. Vidimo njegovu veliku učinkovitost. Djeluje, sigurno je i to je način da se virus zaustavi. Lijepo je što nas slijede mnoge zemlje. Jer u konačnici, vodi se globalni rat protiv COVID-a i moramo ga pobijediti, reao je Naftali Bennet, izraelski premijer.

U Izraelu od COVID-a dnevno oboli oko 8 tisuća ljudi. To je najveći porast broja oboljelih od siječnja, kada je na vrhuncu pandemije dnevni broj slučajeva zaraze bio veći od 10 tisuća.

U Novom Zelandu na snazi je strogo zatvaranje. Produljit će se do utorka jer je porastao broj zaraženih koronavirusom, a infekcija se proširila na glavni grad Wellington.

- Još ne znamo prave razmjere ovog žarišta delta-soja. Ovo nam govori da trebamo i dalje biti oprezni dok ne steknemo cijelu sliku i prilagodimo mjere, rekla je Jacinda Ardern, novozelandska premijerka.

U američkim je bolnicama situacija sve kritičnija jer je u porastu i broj novozraženih i broj pacijenata koji se liječe od COVID-a. U posljednja 24 sata zabilježeno je gotovo 155 tisuća novih slučajeva, a među hospitaliziranima najviše je mladih.

- Vjerojatnije je da će delta-soj napasti mlade. Vidimo da se dob oboljelih smanjuje u usporedbi s prijašnjim varijantama koronavirusa. Virus napada mlađe i bolesnije, rekao je dr. Timothy Groover, bolnica u Jacksonvilleu, Florida

A glavni grad svijeta - New York - proslavit će izlazak iz najtežeg razdoblja u pandemiji besplatnim koncertima u Central parku.

- Ponovno otvaramo New York za svijet. Imat ćemo nezaboravne glazbene večeri. Nastupit će umjetnici svih žanrova, Bruce Springsteen, Paul Simon, Patti Smith, Andrea Bocelli, njujorška Filharmonija… Bit će to prava glazbena poslastica koju će uživo prenositi CNN, rekao je Clive Davis, glazbeni producent.

Očekuje se da će koncert privući 60-ak tisuća ljudi. Ulaz je besplatan! No, s potvrdom o barem jednoj primljenoj dozi cjepiva ili s negativanim testom na opasni virus.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!