10:57 / 07.11.2020.

Autor: HRT/Hina

Zbog Georgije nejasna situacija u Senatu do siječnja

Prizor iz Georgije, REUTERS/Dustin Chambers

Prizor iz Georgije, REUTERS/Dustin Chambers

Foto: - / REUTERS

Georgia, tradicionalno naklonjena republikancima, igra neuobičajeno važnu ulogu u ravnoteži moći.
Georgia, tradicionalno naklonjena republikancima, igra neuobičajeno važnu ulogu u ravnoteži moći između demokrata i republikanaca u novom sazivu Senata nakon izbora održanih u utorak.

Oba mjesta u Senatu koja ima Georgia u utorak su se popunjavala na izborima i obje utrke idu u drugi izborni krug 5. siječnja jer, prema do sada prebrojenim glasovima, ni u jednoj utrci ni jedan kandidat nije osvojio natpolovičnu većinu.

Prema dosadašnjim izbornim rezultatima u Senatu, u kojem je na reizboru odnosno izboru bila trećina mandata, demokrati i republikanci imaju po 48 mandata. Senat ima 100 senatora.

Osim dva mandata u Georgiji još nisu proglašeni pobjednici za senatske utrke u Sjevernoj Karolini i Aljaski, no do sada prebrojeni glasovi pokazuju da će biti izabrani republikanski kandidati.

S obzirom na to da će drugi krug u Georgiji biti održan tek 5. siječnja, ostaje nejasno koja će stranka kontrolirati Senat čiji zastupnici polažu prisegu 3. siječnja.

U Georgiji se republikanski senator David Perdue nakon isteka šestogodišnjeg mandata bori za novi mandat protiv demkrata Jona Ossoffa, novinara.

Perdue je dobio 49,8 posto glasova, a Ossoff 47,9 posto, prema Edison Researchu.

Za drugo mjesto Georgije u Senatu bori se republikanska senatorica Kelly Loeffler i ima 21 protukandidata te nitko nije osvojio većinu. Demokrat Raphael Warnock osvojio je najviše - 32,7 posto glasova, a slijedi Loeffler s 26 posto glasova.

Ako demokrati osvoje dva senatorska mandata u Georgiji i ako Joe Biden postane američki predsjednik, u Senatu, u kojem bi svaka stranka imala po 50 senatora, Bidenova potpredsjednica Kamala Harris bila bi presudni 51 glas za demokrate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!