14:04 / 21.06.2020.

Autor: I. Barbarić/Dnevnik/IMS/HRT

Zbog novog vala migranata napeto u BiH

Foto: ilustracija, RobertAnic/PIXSELL

Foto: ilustracija, RobertAnic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ponovno je najteža situacija u području Bihaća gdje je u nekoliko navrata morala intervenirati i policija.
Popuštanjem mjera uvedenih zbog pandemije, u BiH ponovno raste broj ilegalnih migranata, a sigurnosno stanje sve je složenije.

Samo u posljednjih nekoliko dana bilježe se međusobni sukobi među migrantima, u sukobu s policijom u Banjoj Luci koristilo se i vatreno oružje te napadi na lokalno stanovništvo u Mostaru. Ponovno je najteža situacija u području Bihaća gdje je u nekoliko navrata morala intervenirati i policija.

- Austrija će zaustaviti migrante, vjeruje u pomoć Hrvatske i Mađarske

- Sve je veći migracijski pritisak, posebno na istočnom dijelu granice iz smjera Srbije i Crne Gore. Najviše je državljana Pakistana, Afganistana, Maroka i Alžira, kaže glasnogovornica Granične policije BiH Franka Vican.

Prema podacima Službe za poslove sa strancima BiH, oko sedam tisuća migranata u prihvatnim je centrima na unsko-sanskom i sarajevskom području. Više od tisuću osoba pronašlo je ilegalni smještaj. Bivši umirovljenički dom u Sarajevu jedno je od brojnih nelegalnih mjesta gdje su migranti pronašli svoje privremeno utočište-kraj stand up. Većina njih traži put do zapadne Europe.

Zbog migrantske krize ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić podnio je ostavku. Njegov plan nisu podržali član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Stali su na stranu pakistanskog veleposlanika koji je uskratio pomoć Radončiću vezano za identifikaciju migranata.

- Ja sam tražio da migrantsku krizu riješimo legalnim, naglašavam, legalnim deportacijama i da sam na ovom mjestu spomenuo da imamo problem s Pakistanom i njegovom ekselencijom u Sarajevu koji ne želi da nam pomogne da legitimiramo više od 9,500 ilegalnih migranata koji su ogromni sigurnosni rizik, tvrdi Radončić.

I stručnjaci upozoravaju kako se migrantska kriza u BiH u početku nije shvatila ozbiljno. Jako je malo ljudi u BiH, kaže analitičar Sandi Dizdarević - u početku to okvalificiralo kao sigurnosnu prijetnju i kao jedan od najvećih sigurnosnih problema s kojim će se BiH suočiti.

Nema dvojbi da je pred Bosnom i Hercegovinom velik sigurnosni izazov, slažu se stručnjaci, a novi val koronavirusa ponovno prijeti.
-

-

Foto: - / PIXSELL

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!