Zbog požara onečišćen zrak u dijelu Kalifornije

11.08.2018.

14:09

Autor: Hina/HRT

default error photo
Gotovo mjesec dana od početka velikih požara, zrak u Kaliforniji toliko je onečišćen da vlasti najosjetljivijima savjetuju da ne izlaze iz kuća.
Na sjeveru Kalifornije traje borba s još jednim požarom koji je buknuo 90-ak kilometara sjeverno od San Francisca. Vatra se brzo širi zbog snažnog vjetra.

Utvrđeno je da je požar u južnoj Kaliforniji podmetnut zbog svađe među susjedima. Gotovo mjesec dana od početka velikih požara, zrak u Kaliforniji toliko je onečišćen da vlasti najosjetljivijima savjetuju da ne izlaze iz kuća.

"Satelitske slike bilježe dim koji se širi s požarišta na zapadu SAD-a i kreće se prema sjeveroistoku preko Stjenjaka te prema zapadu i središnjem dijelu Kanade, zatim prema jugu preko ravnica sjevernog dijela SAD-a", objavila je u petak američka meteorološka služba.

Nacionalna šuma Kaibab u Arizoni zabilježila je u petak ujutro da "požari na zapadu stvaraju smog" u regiji, no najlošija kvaliteta zraka zabilježena je na sjeveru Kalifornije i jugu Oregona s "nezdravim" zrakom, pak čak i "vrlo nezdravim" blizu najvećih žarišta - požara Mendocino Complex i Carr.

Prvi požar koji od 6. kolovoza drži rekord najrazornijeg po površini, svladan je u razini 60 posto, po podacima vatrogasne službe Kalifornije Calfire. Sastavljen od dva susjedna žarišta sjeverno od San Francisca, u pepeo je pretvorio više od 124.000 hektara od 27. srpnja i uništio gotovo 120 kuća.

Sjevernije, blizu grada Reddinga, požar Carr svladan je u razini 51 posto u petak ujutro, a uništio je više od 73.400 hektara. Tri vatrogasca i pet civila poginulo je zbog požara koji se razbuktao 23. srpnja. U ovom je trenutku za Kaliforniju deseti najrazorniji po površini i trinaesti najsmrtonosniji.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!