Zbog rata u Ukrajini raste broj gladnih u svijetu

18.07.2022.

07:03

Autor: Miro Aščić/Dnevnik/HRT

Raste broj gladnih u svijetu

Raste broj gladnih u svijetu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

U svijetu je prošle godine došlo do porasta broja gladnih zbog pandemije koronavirusa, a UN-ove agencije upozoravaju da će se taj trend nastaviti i ove godine zbog rata u Ukrajini. Sukob je doveo do rasta cijena hrane, goriva i gnojiva, a strahuje se da će to prouzročiti glad u još država. Neke afričke zemlje, u potpunosti ovisne o uvozu žitarica iz Rusije i Ukrajine, već se suočavaju s nestašicom hrane.

Počinje vrijeme žetve na plodnim ukrajinskim oranicama, a ukrajinski farmeri suočavaju se s najtežim izazovom u posljednjih 30 godina - silosi su puni žitarica od prošle godine i nema mjesta za novi urod.

- Skladišta odbijaju primiti pšenicu i zato je moramo ostaviti na poljima, a bojišnica je blizu i mnoga su polja u plamenu, rekao je farmer Juri Vakulenkv.

Poznata ukrajinska crnica plodna je do te mjere da se kaže kako će od prutića narasti breza. Ukrajina je među najvećim proizvođačima i izvoznicima žitarica, s 12 posto svjetskog izvoza pšenice, pogotovo u zemlje Bliskog istoka i Afrike, koje su i najviše pogođene blokadom ukrajinskih luka. Više od 90 posto ukrajinskih žitarica izvozilo se preko crnomorskih luka u kojima je sada blokirano 5 milijuna tona, ukupno u Ukrajini više od 20 milijuna tona.

- Nadam se da ćemo otvoriti luke jer bez toga ukrajinski farmeri neće preživjeti i nećemo moći hraniti afričke zemlje, rekao je Mikola Horbačov, predsjednik udruge ukrajinskih proizvođača žitarica.


video thumb

Somalija je najbolji primjer kako na afričke države utječe nedostatak ukrajinskih žitarica na svjetskom tržištu. Siromašna zemlja na rogu Afrike suočava se s jednom od najvećih suša posljednjih desetljeća, a humanitarna pomoć gotovo da i ne stiže. Zalihe hrane potrošene su, a zemlja uvozi 90 posto pšenice iz Ukrajine i Rusije.

- Nestašica hrane izravno je povezana s činjenicom da je svijet okrenuo leđa Somaliji kako bi se usredotočio na Ukrajinu. To je razlog velike zabrinutosti, rekao je Shafici Ali Ahmed, voditelj humanitarne udruge.

Haiti već tone u kaos i nasilje zbog poskupljenja hrane i goriva, što samo produbljuje ionako golemo siromaštvo u toj karipskoj zemlji. U protuvladinim prosvjedima poginulo je najmanje 89 ljudi. UN upozorava da će glad rasti.

UN je objavio da je lani 828 milijuna ljudi gladovalo, 100 milijuna više nego prije dvije godine. Na proizvodnju hrane utjecale su elementarne nepogode, posebice suša, dok je pandemija COVID-a 19 poremetila proizvodnju i globalne opskrbne lance, a uz sve nepovoljne čimbenike, UN posebno zabrinjava to što su u ratu dvije ponajveće izvoznice žitarica, a osim plina, Rusija je važna i kao izvoznica gnojiva.

- Budući da Ruska Federacija prestaje izvoziti gnojivo, to bi moglo utjecati na sezonu sjetve sljedeće godine. Zbog nestašice gnojiva prinosi će biti manji i cijene poljoprivrednih proizvoda će porasti, rekao je Maximo Torrero, Organizacija za prehranu i poljoprivredu.

Kakvu-takvu nadu daje sporazum o izvozu ukrajinskih žitarica dogovoren u Istanbulu koji bi trebao biti potpisan sljedeći tjedan i odblokirati ukrajinske crnomorske luke, što bi, ako zaživi, omogućilo opskrbu siromašnih afričkih država ukrajinskom pšenicom.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!