13:10 / 01.04.2022.

Autor: V.G./Hina/HRT

Zbog rata u Ukrajini ugrožena svjetska baština

Kijev

Kijev

Foto: Vladyslav Musiienko / Reuters

Deseci vrijednih crkava, povijesnih mjesta i muzeja oštećeno je u ratu u Ukrajini, a posebna zabrinutost vlada zbog stanja u sjevernom gradu Černjihivu, priopćio je u petak UNESCO.


Prošli mjesec je UNESCO pojačao zaštitne mjere za ukrajinsko ugroženo kulturno blago koristeći znak "Blue Shield" za označavanje kulturnih mjesta i spomenika.

- Vrlo smo zabrinuti zbog stanja u Ukrajini, na humanitarnoj i kulturnoj razini. Baština čovječanstva je ugrožena, rekao je Ernesto Ottone, pomoćnik glavnog direktora UNESCO-a za kulturu.

Prema preliminarnoj listi, potpuno je ili djelomično uništeno 29 vjerskih objekata,16 povijesnih zgrada, četiri muzeja i četiri spomenika.

Šefica UNESCO-a Audrey Azoulay pisala je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu početkom ožujka da je Rusija potpisnica konvencije o zaštiti kulturnog blaga tijekom ratnih sukoba.

Do sada nije stigao odgovor.

Moskva je najavila smanjivanje intenziteta vojnih operacija kod Kijeva i obližnjeg Černjihiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!